historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Svensken som satte Seattle i brand

Publicerad 2016-09-10 18:19:00 i 1800-tal, Amerikas historia, Med svenskar inblandade,

Svensken som satte Seattle i brand

1889 bryter en stor brand ut i den amerikanske staden Seattle. Hela stan brinner ned vilket för alltid kommer att ändra Seattles historia.

 

Den 6 juni 1889 (Sveriges nationaldag) står John Back, en svensk immigrant, och hettar upp lim i en skåpsverkstad i Seattle. Om John vet vi inte jättemycket. Han ska först ha levt i New York innan han drog till Seattle efter att han emigrerade från Sverige 1887. Han ska ha haft kort, tjockt, blont hår och varit 24 år vid branden. Staden han flyttade till i oktober 1888 var känd för sin timmerindustri, med cirka 42 ooo invånare. De hade massor av gamla träd som man sågade ned och sedan skeppade ut i världen. Det var en god industri, där det fanns pengar att tjäna vilket naturligtvis drog dit människor. Eftersom det var en timmerindustri är det inte förvånande att hela stadens byggnader var av trä.

Det var över en öppeneld John hettade upp limmet som skulle användas till att binda ihop möbler, som man gjorde förr. Antagligen rörde han om för hårt, för hinken med lim fattade eld och snart stod hela rummet i lågor efter att ha spritt sig till träflisorna som låg på golvet. John hade försökt släcka elden, men lade nu benen på ryggen tillsammans med sina kollegor och sprang för sitt liv. I staden såg man hur tjock rök spred sig och husen intill verkstaden dök snart också under för lågorna, liksom hela kvarter. Brandmännen skyndade dit och gjorde sitt bästa, men den spred sig för fort och tillslut insåg man att man var tvungen att låta den brinna ut. Seattle var dödsdömt. Morgonen därpå brann det inte längre, men nordväst Amerikas största stad låg i aska.  Men trots det verkar ingen ha omkommit i branden.

Man började söka efter vad som startat branden och sökte efter dem som jobbat i närheten där branden startat och fann snart herr Back som erkände att han ofrivilligt startat branden. John Back fruktade för sitt liv efter att ha erkänt branden och försvann, ingen såg någonsin honom igen. Hinken som han rörde om limmet i står idag på ett museum i Seattle för allmänheten att beskåda.   

Hela Seattle gick ihop för att bygga upp deras stad igen. På bara två år hade 3000 nya byggnader byggts. Med ett krav – absolut inga byggnader av trä.  

 
 
 
Den svenske immigranten John Back.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela