historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

En förbjuden kärleksaffär mellan Gustav II Adolf & Ebba Brahe

Publicerad 2015-05-21 19:05:00 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia, Äktenskap & Bröllop,

Hejsan! Idag blir det dramatik! Nej, kanske inte. Men det är en kärlekshistoria, i alla fall och det är väl alltid någonting. Mellan kungen Gustav II Adolf & Ebba Brahe. Mannen har vi ju alla hört talas om, superkändis, men kvinnan kan nog de flesta placera i kategori okänd. Men inte så länge till.  
 
Ebba Brahe föddes den 16 mars 1596. Hon var dotter till greve Magnus Brahe & Brita Stendotter Leijonhufvud. Ebbas mor jobbade vid det kungliga hovet som hovfröken och Ebba tog, enligt tradition, över sin moders jobb när hon dog. Ebba beskrevs som en skönhet, en riktig pärla. Det var alltså när Ebba placerades vid hovet som hon träffade kung Gustav II Adolf. Det ena ledde till det andra och de blev förälskade. I deras bevarade brevväxling kan vi se att kungen ber henne att berätta för sin far att han friat till henne. Allt såg ju ut att gå fin, fint. Men som alltid i de klassiska kärlekshistorierna hindrar någonting parets kärlek. I detta fallet Kristina, kungens mor. Kanske var det bäst så ändå.
 
Det var alltså änkedrottningen, som satte stopp för deras äktenskapsplaner. Ebba Brahe hade inte tillräckligt hög status. Kristina ville att hennes son skulle gifta sig politiskt, med någon av kunglig börd.
Drottningen behandlade Ebba dåligt och ljög om att kungen var opålitlig. Då ville Ebbas far inte heller ge sitt tillstånd om äktenskap. Men kungen uppvaktade ändå Ebba och gav henne gåvor. Han försökte också övertyga sin mor om giftemål vilket tillslut lyckades. Men på ett vilkor: Att paret tog ett par år betänkte tid.
 
Paret fortsatte att brevväxla, även under kriget. Men tillslut tvingades Gustav II Adolf ge upp sina planer. Det visade sig att modern aldrig hade tänkt ge efter i alla fall. Det var våren 1615. 
Samma år mottog Ebba ett frieri från Jacob De la Gardie och två år (?) senare svarade hon ja. Seriöst, två hela år? De gifte sig i alla fall  den 24 juni år 1618. Pampigt namn, De la Gardie.
 
Äktenskapet mellan Ebba Brahe & Jacob De la Gardie:
Det ska ha varit ett lyckligt äktenskap. Paret fick fjorton (!) barn, varav sju nådde vuxen ålder.
Häng med här nu. Ebba & Jacobs ena son - Magnus De la Gardie - är mannen som Gustav II Adolfs dotter, drottning Kristina, blir stormförtjust i och kanske rent av förälskad i. Det verkar gå i arv, denna kärlekshistoria. Men bara för att vara tydlig, de gifte sig aldrig eller liknande.
Ebba ägnade sig med att se efter familjens ekonomiska intressen, och hon skötte godsen när sin make var ute i fält. Nu beskrevs hon också som klok & duglig, men också en person med smak för lyx inom kläder, smycken, mat och konst.  
 
 
Över till kungen, som gifte sig av politiska skäl. Snart föreslogs giftemål mellan Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg. 
Maria Eleonora av Brandenburg föddes den 11 november 1599 och var dotter till Johan Sigismund av Brandenburg och hans maka Anna av Preussen. Passade perfekt, Sverige ville ha en allians med Brandenburg-Preussen.
 
Den 25 november 1620 gifte sig paret och samma år den 28 november kröntes Maria Eleonora till Sveriges drottning.
Drottning Maria Eleonora kallades för den vackraste drottningen i hela Europa. Hon beskrevs som djupt, djupt förälskad i sin make. Vilket som inte var jättevanligt inom arrangerade äktenskap på den tiden. När kungen var bortrest så blev drottningen deprimerad och sjuk men blev omedelbart friskt när han kom tillbaka.
Drottningen hade stora krav på att föda en tronföljare, som alla andra drottningar och makor förr. Paret fick två dödfödda barn och ett som dog året efter födseln. År 1621 fick drottningen ett missfall, som skyldes på att kungen avresa till Livland. Därför stannade han hemma under nästa graviditet. Snart så föddes ett starkt och friskt barn, blivande drottning Kristina, 1626.
 
1632 stupade Sveriges krigarkung och drottningen ska ha reagerat starkt. Med våld fick man hålla tillbaka henne när hon mötte hans lik. Gustav II Adolfs hjärta lades i en liten ask som snart hamnade i Maria Eleonoras förvar. Sann kärlek.
Maria Eleonora var maka till en av våra mest kända kungar & mor till vår mest kända drottning. Kungens lilla kärlekshistoria, är....historia nu. Kanske hittade han rätt ändå, vem vet?
 

Åh, här har vi paret! Stilige Gustav II Adolf & vackra Maria Eleonora.
 

Ebba Brahe. 
 


Jacob De la Gardie.  
 

Att grubbla....

Publicerad 2015-05-18 22:33:00 i

Hej! Jag inleder detta med att säga, att ibland blir jag tokig på att grubbla över historiska mysterier, eller historiens olösta gåtor, ouppklarade historier eller varför inte historiens största mysterier - kalla det vad ni vill. Nu vill jag dela med mig av några stora mysterier till er.
 
Mona Lisa 
Ett av världens mest berömda konstverk av konstnärernas mästare Leonardo da Vinci. Vem är modellen med det hemlighetsfulla leendet som hela världen känner till? Tavlan målades på tidigt 1500-tal, så det är längesedan. Är Mona Lisa en verklig person, eller har da Vincis hittat på henne? Nu spekuleras det ju kring att man kanske vet vem det är. Jag är fortfarande tveksam.
Men det kanske är det charmiga med konstverket. Vi vet inte säkert vem det är, det blir gåtfullt, hemlighetsfullt och mystiskt. Jag menar kvinnan är världskänd men ändå okänd. Behöver jag skriva mer?
 

 
Drottning Kristina av Sveriges abdikation
Varför abdikerade en av Sveriges få regerande drottningar? Som jag skrev på inlägget om Kristina så följde svaret på den gåtan, drottningen i graven i Rom. Vi kommer ju aldrig få veta säkert. Den största teorin är att drottingen abdikerade på grund av hennes religion. Hon var nämligen katolik och Sverige var protestanter. Men är det argumentet tillräckligt starkt? Kanske vantrivdes hon bara, eller så blev det för mycket allt tillsammans. Eller så kände hon sig kanske inte "fri"? Ja, vem vet? Drottning Kristina, uppenbarligen.
 
Ale stenar
En av mina stora funderingar. Här är det egentligen två frågor. Först och främst, vad är det för något? Alltså varför står dem där egentligen, är det en grav eller en solkalender? Oerhört intressant. Andra frågan, hur i all sin dar lyckades dem resa dessa tunga stenar på fem ton? Lyftkran kan vi ju utesluta... Jag låter det tala för sig själv och går vidare till nästa.
 
Karl XII:s kula
Ja, hela historien om Karl XII:s död är intressant. Det sägs ju att konungen ska ha blivit skjuten av en knapp, med brist på kulor. Nästa påstående, det var en av hans egna mannar som avlossade....kulan.....knappen....vad det nu än var. Det finns faktiskt idag inga bevis på att det ska ha varit en knapp som dödade Karl XII, inte heller att det var en av hans egna soldater. Är detta en klassisk myt om en av Europas mäktigaste män på denna tiden? Finns tyvärr inget svar, det är därför den finns med på min grubbel-lista.
 
 
Karl XII:s likfärd. En av mina favorit målningar.  
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela