historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

William Shakespeare

Publicerad 2016-04-23 22:25:54 i Englands historia, Författare, Litteraturens historia, Mästerverk,

Idag är det exakt 400 år sedan som William Shakespeare dog och antagligen 452 år sedan han föddes. Han var son till Mary Arden och John Shakespeare som var en köpman och själv var William en engelsk författare. 

Teater var som alltid populärt under den här tiden, och Shakespeare sökte sig under 1580-talet till dess värld som skådespelare, men skrev under tiden också några egna verk. Med tiden slog han igenom, som författare alltså, och några av hans mest kända verk är Romeo & Julia och Hamlet och han räknas som en av litteraturens största dramatiker någonsin. Grattis på födelse- och dödsdagen, William, ditt minne lever kvar bland oss, likaså dina underbara historier.
Landsfadern - Gustav Vasa - tar över Sverige

Publicerad 2016-04-23 14:43:00 i 1500-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

  När Gustav Vasa tog över Sverige

 

Gustav Vasa kallas idag för landsfadern, grundaren för den moderna svenska staten. Han är står bakom brytandet från Kalmarunionen och satte sig upp mot den danske kungen, som hade fräckheten att kröna sig själv till svensk kung, Kristian II. Eller som svenskarna sade – Kristian Tyrann.

Gustav Vasa 

Den danske kungen Kristian begav sig till Stockholm och krönte sig till kung över Sverige. Han ställde till med en stor kröningsfest, där han bjöd in högt uppsatta svenskar. Gustav Eriksson (senare känd som Vasa) var, liksom sin far, inbjuden. Men Gustav hade några år tidigare suttit i fångenskap i Danmark, som gisslan hos Kristian med några andra svenskar och hade då lyckats fly till den tyska staden Lübeck. Där knöt han många goda kontakter som han senare skulle ha god nytta av. Förståeligt nog litade inte Gustav på kungen och dök aldrig upp på hnas fest. Men hans far gick dit och fick dela samma öde som de andra gästerna. Sammankomsten slutade med att det rann blod längst Stockholms gator efter att gästerna hade blivit halshuggna i vad som skulle komma att kallas Stockholms blodbad 1520.

Nu begav Gustav sig till Dalarna för att söka stöd i ett uppror mot den danske tyrannen och störta honom från den svenske tronen. Men dalarnas befolkning brydde sig inte och en besviken Vasa begav sig på skidor till Norge. Kort därefter meddelar den nye kungen att han tänker höja skatten. Folk rycker på axlarna. Det kan man väl stå ut med. Men också att han tänkte förbjuda dem att bära vapen – och det går inte dalkarlarna förbi utan anmärkning.

Gustav Vasa med dalkarlarna.
 
De skickar några män efter Gustav Vasa och är mycket villiga att gå med på ett uppror. Gustavs resa är dagens Vasalopp, mellan Sälen och Mora. Ett uppror startas, legosoldater hyrs in och man lånar pengar av Lübeck och det mäktiga handelsförbundet Hansan hjälper till, då de stör sig på Kristian II:s utrikespolitik och lovas monopol på handel med Sverige. Till slut lyckas de besegra dansken, och Gustav Vasa blir riksföreståndare för Sverige för att sedan bli kung den 6 juni 1523, ett av skälen till dagens nationaldag.

Gustav Vasa rider in i Stockholm.  

Men allt detta kostade pengar, pengar som han också måste betala tillbaka till tyskarna som hjälpt honom och legosoldaterna.  Statskassan var inte mycket att höja på ögonbrynen för. Men det fanns ett sätt att lösa problemet. Vem hade mycket silver och pengar? Kyrkan, naturligtvis. Ungefär i samma era gör den tyska munken Martin Luther sin röst hörd om vad han anser om katolicismen. Tack vare Martin Luthers idéer om reformer för kyrkan kan kungen bryta med Rom och den katolska kyrkan och göra Sverige protestantiskt. Han gör all kyrkans egendom till statens egendom, inklusive allt silver. Svenska kyrkan uppstår som en statskyrka och Gustav själv blir kyrkans överhuvud, istället för påven. Alla kloster stängs ned och det blir lag på att vara protestant i Sverige. Fler svenskar görs läskunniga och bibeln, tillsammans med gudstjänsterna, översätts från latin till svenska, så att svenskarna faktiskt kan hänga med på gudstjänsterna.

I och med detta kunde Gustav kontrollera landet och dess ekonomi mycket bättre. Det sägs att ingen svensk kung har hållit koll på landets ekonomi som Gustav Vasa.

 

Men Gustav Vasa är inte klar där, inte. Nu när han väl tagit makten kan han ju inte riskera att ”förlora” den igen. Därför inför han arvstronföljd, alltså att man ska skippa kungavalen och kungens förstfödda son, inom äktenskapet, skulle bli arvprins och en dag ta över efter sin far.

 

 

Det var Gustav Vasa, det.

Förlovning- och vigselringen

Publicerad 2016-04-15 20:25:38 i Sveriges historia, Äktenskap & Bröllop,

En förlovningsring, med diamanter eller inte, är ett tecken på att två personer hör ihop och den runda ringen symboliserar evig lycka, en sluten cirkel med varken början eller slut.

 

Man tror att det här med ringar som trohetsbevis härstammar från det gamla romarriket, där mannen gav kvinnan en ring som bevis på att man ingått ett avtal. Det har många författare från den tiden skrivit ned som bevis. Ringarna kunde vara av allt från järn, metall till guld som började framställas på 100-talet.

 

I Sverige hade vi ingen förlovningsring från början. Det var vanligt med en fästgåva där till exempel olika smycken kunde ingå, som en ring. Men den hade alltså inte samma betydelse som idag. Här behövdes inga ringar som bevis på trolovning, det räckte gott och väl med att räcka varandra handen. Ett handslag som på fästningen, trolovningen, ägde rum mellan det blivande äkta paret framför vittnen bekräftade det hela. Det höll i sig ett bra tag, tills kristendomen letat sig upp till Norden. Ja, för så var det ju. Kristendomen nådde till Sverige och där är äktenskap ett av de heliga sakramentet, och då finns det naturligtvis några regler att följa. Här krävdes det minsann ett ja och en ringväxling, som tecken på trohet, framför prästen för att kunna kalla sig gift. Nu har vi fått in vigselringen i bilden. Det kan ju tänkas att romarnas tradition om ring levde kvar och gick rakt in i katolska kyrkan som ligger inte allt för långt bort.

 

Sverige är lite unikt, tillsammans med Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna och Brasilien eftersom vi är de enda länderna där både mannen och kvinnan får en ring vid förlovning. Vid bröllopet, då bruden får ytterligare en ring, byter mannens ring status till vigselring istället för förlovning.

När man förlovade sig förr förväntades ett bröllop snarast. Det hör man egentligen på ordet: för-lovning, medan man idag kanske fortsätter att vara endast förlovad livet ut. Men tillbaka till förr. Ägde inget bröllop rum inom ett år efter förlovningen var löftet, enligt tradition, upphävt och kvinnan fick behålla ringen.

Förlovningsringen i Sverige var helt slät förr. Detta på grund av att det var lättare för smeden att justera storleken på ringen utan diamanter och stenar på. Förlovningsringen var ju trots allt bara på provtid, tillskillnad från vigselringen som skulle sitta perfekt hela livet. Men typiskt svenskt är faktiskt att ha släta ringar som både förlovnings- och vigselring. Det var särskilt så under 1800-talet, två stycken släta guldringar, vilket var unikt för Sverige. Jag har själv sett mina förfäders släta guldringar, med namn och datum ingraverade i dem. Det var så det var. Det först på 1930-talet som den så kallade alliansringen, typisk amerikansk med diamanter och stenar på, dök upp i Sverige. Men den slog inte igenom förrän senare. Men än idag så är det, enligt undersökning, vanligast att par i dagens Sverige fortfarande köper ganska enkla och stilrena förlovningsringar och i så fall slår på större med vigselringen.

 

Men varför är det så att i Sverige bär man förlovningsringen (och vigselringen) på vänster hand? Det har antagligen sina rötter i gamla antiken. Hjärtat sitter ju på vänstersida i kroppen och då trodde man att kärleksvenen gick rakt från hjärtat till vänster ringfinger. Så enkelt var det. På 1600-talet stiftades det i svensk lag att de två ringarna ska sitta på brudens vänstra finger. Att ha just vänster hand har också Finland och Storbritannien. Finland tillhörde ju Sverige under 1600-talet när lagen stiftades, så det kan ju tänkas att de har behållit den traditionen. I andra länder har man höger hand, trohetslöfteshanden, som exempel Norge, Danmark, Tyskland, Ryssland, Polen, vissa delar av Spanien och Lettland, bland annat. Norge tillhörde Danmark ett långt tag, antagligen har Norge behållit Danmarks seder precis som Finland behållit våra.   

 

Det var litet om förlovnings- och vigselringar.

Hur ser era förlovning- och vigselringar ut? Stenar och diamanter, eller släta?

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela