historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Bröderna Grimm

Publicerad 2015-10-31 16:38:00 i 1800-tal, Europas historia, Författare, Litteraturens historia,

 

Hejsan! Idag har jag skrivit en text om Bröderna Grimm, två bröder som satt ihop flera av dagens (och tidernas) riktiga sagoklassiker. Låt oss börja som i sagorna: Det var en gång…

Bröderna hette Jacob & Wilhelm. Jacob föddes den 4 januari 1785 och Wilhelm den 24 januari 1786 i en familj med 11 barn, varav 6 stycken nådde vuxen ålder. De föddes i Hanau i Tyskland och deras fader var jurist. Men han dog tidigt i lunginflammation, när Jacob var endast 11 år gammal. Modern blev orolig över hur hon skulle kunna försörja så många barn ensam, men hennes syster gav henne ekonomisk hjälp.

Bröderna Jacob och Wilhelm sattes i skolbänken. De studerade hårt, för att kunna försörja familjen, och det resulterade till att de kom in på ett mycket bra gymnasium. Bröderna fick dela rum, vilket gjorde dem oskiljaktiga. De hade inte mycket pengar, låg status och levde ibland på gränsen till svält. Men de kämpade på ändå. De fick känna på klasskillnaden när de mer förmögna klasskamraterna fick alla skolans stipendier och bröderna Grimm blev utan, fast än de var duktigast i klassen och i störst behov av pengarna.

Hur som helst då kom de in på universitetet i Marburg. Där fanns en viss professor vid namn Fredrich von Savigny. Han väckte pojkarna Grimms intresse för medeltida tysk litteratur vilket resulterade i att de blev språkforskare och studerade de tyska språkets historia. Jacob kartlade det tyska språkets grammatikhistoria. Hans arbete är också grunden för det svenska språkets historia, eftersom båda språken härstammar från det germanska språkträdet.

På den här tiden (1800-talet) var Tyskland inte ett enda land, utan bestod av cirka 200 furstendömen. Liksom professorn Savigny var bröderna Grimm för en enad nation. Man tyckte att forskare skulle ta reda på Tysklands historia, litteraturens och språkets rötter för att kunna skapa en tysk identitet. Bröderna Grimm började samla in olika folksagor, både för att kartlägga tyska språkets historia, men också för att lyfta fram deras gemensamma nationella historia, sagorna som har muntligen berättas under många generationer. Påvisa deras tyska historia i en tid då Napoleons arméer härskade stort i Europa. De ville med detta värna om Tysklands identitet och skapa en känsla av samhörighet och därmed markera motståndet mot Franska Armén.

Resultatet blev Grimms omtalade och kända sagor som Snövit och Askungen, som egentligen från början var tänkt att dokumenteras för vetenskapliga studier men som vi nu är alla tacksamma för att vi får ta del av. Men många tror att det var bröderna Grimm själva som skapade dessa underbara sagor vilket alltså inte är fallet.

 

De publicerade sin första sagosamling år 1812, som på svenska hette ”Bröderna Grimms äventyr”. Under en lång period bearbetade och kompletterade Wilhelm sagorna. De hade mött hård kritik då böckerna ansågs olämpliga. Man hade även problem med att förstå vilken målgrupp böckerna hade, vuxna eller barn? Men trots det så gick försäljningen relativt bra redan från början. Faktiskt så var böckerna från början till för vuxna. Det var därför som det inte fanns några bilder, som vi idag förknippar med sagorna, plus att det var dyrt att trycka bilder på den tiden. Den förste att illustrera sagorna var en Grimm(are). Jacob & Wilhelms yngre bror Ludvig Emil Grimm, som var en känd konstnär. Sedan dess har många tecknat sagorna, mest känd är Walt Disney. Jag tror att de flesta av oss har sett någon av Grimms sagor i Disney-form. Där är ju även sagorna lite mildare. Inte lika brutala som originalen.

I alla fall, när man illustrerade sagorna ökade intresset för dem. År 1825 gav de ut en specialversion för barn, med fantastiska bilder.

Sagorna blev världskända och är översatta på över 160 språk. De började översättas till svenska år 1824, men hela samlingen år 1883, enligt vissa källor. Jacob Grimm dog den 20 september 1863 och Wilhelm Grimm avled 16 december 1859, båda som berömda män. Tur för oss, och kanske också Walt Disney. Vad skulle han vara utan sina Disney-prinsessor?

 Kända sagor:

*Törnrosa

*Snövit

*Askungen

*Rödluvan

*Stadsmusikanterna från Bremen

Här är bröderna Grimm. 

Här är en tidig bild av Törnrosa.

Den berömde dopvaggan

Publicerad 2015-10-24 19:18:00 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Hej! Ja, nyss kom ju nyheten om att kronprinsessan väntar barn. Några veckor efter det damp ännu en nyhet ner, prinsessan Sofia väntar också barn. Barnen beräknas med en månads mellanrum. Mellan dessa två nyheter hölls prinsessan Madeleines sons, Prins Nicolas, dop som följdes av svenska folket på TV. För ett år sedan döptes storasyster Leonore och för tre år sedan döptes Sveriges nästa kronprinsessa Estelle. Vart vill jag komma? Jo, snart kommer, om allt går som planerat, kommer ytterligare två dop att hållas, och totalt blir det hela fem dop på cirka fyra år. Dopen, det var dem jag var ute efter. Det är ju en hel del tradition i dem, dopvaggan exempel.

Dopvaggan har sin historia ända tillbaka till 1600-talet. Den 4 december 1655 nedkommer drottning Hedvig Eleonora med en liten son. Karl (XI) föddes på Slottet Tre Kronor medan hans pappa, Karl X Gustav, var ute i fälttåg i Polen. Till dopet,som skulle äga rum den 9 december 1655, sänder Hedvig Eleonoras föräldrar, Fredrik III av Holstein-Gottorp och hans gemål Maria Elisabeth av Sachsen, en vacker, guldig dopvagga. Den som än idag används. Dopvaggan byggdes av hovbildhuggare Niclas Heimen och målaren Johan Möller vid Gottorfs slott. Till vaggan hör egentligen en kupolformad sänghimmel av rött siden, prydd med fransar och fjäderplymer också. Till det fanns det även fördragsgardiner med vita små blommor på. Men detta används inte längre.

Det är endast tronföljare som får ligga i den här vaggan efter sitt dop. Men kronprinsessan använde inte själv den, utan hennes lillebror Carl Philip. Detta på grund av att tronföljden inte hade ändrat först, så Carl Philip föddes som kronprins. År 1980 ändrades tronföljden och Victoria blev kronprinsessa. Senast den användes var av prinsessan Estelle. Alla de dagar då det inte är dop för en tronföljare står vaggan på Livrustkammaren.

Historisk frågesport

Publicerad 2015-10-24 17:09:00 i Frågesport,

Hejsan!
Jag har suttit och pysslat ihop en liten frågesport till er. Samla nära & kära och greppa ett block och en penna!
Regler och sånt får ni bestämma själv, och svaren finns längst ner i inlägget. Ha så kul!
 
 1. Vilket år sjönk Titanic?
1. 1879
X. 1912
2. 1894
 
2. Hur dog den romerske politikern Julius Ceasar?
1. Han knivhöggs till döds.
X. Han blev förgiftad.
2. Av lunginflammation.
 
3. Vilket år blev det höger trafik i Sverige?
1. 1967
X. 1961
2. 1969
 
4. Vad hette den franske marskalk som adopterades av kung Karl XIII och sedan efterträdde honom på den svenska tronen?
1. Gustav VI Adolf
X. Oscar I
2. Karl XIV Johan
 
5. Vad hette USA:s första president?
1. Abraham Lincoln
X. Benjamin Franklin
2. George Washington
 
6. Vilket land var först i hela världen med kvinnlig rösträtt?
1. Nya Zeeland
X. USA
2. Sverige
 
7. Vad stämmer in på den tyske diktatorn Adolf Hitler? 
 1.Han var blind på ena ögat.
X. Han var vegetarian.
2. Han blev träffad av ett skott i låret under Andra världskriget.
 
8. Vilket år dog krigarkungen Gustav II Adolf?
1. 1632
X. 1723
2. 1547
 
9. Under vilket århundrande skapades Svenska Ostindiska Kompaniet?
1. 1500-talet
X. 1600-talet
2. 1700-talet
 
10. Vem pryder dagens 50-lapp?
1. Selma Lagerlöf
X. Jenny Lind
2. Kristina Nilsson
 
11. Vilket år genomfördes den första bemannade rymdfärden som landade på månen?
1. 1969
X. 1972
2. 1975
 
12. Vilken regent hade valspråket "Gud min tröst"?
1. Karl IX
X. Karl X Gustav
2. Karl XI
 
13. Vad hade drottning Margareta för öknamn?
1. Drottningen från Landet
X. Kung Byxlös
2. Djävulsdrottningen
 
14. När delades det första Nobelpriset ut?
1. 1899
X. 1900
2. 1901
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rätt svar: 1x, 2-1, 3-1, 4-2, 5-2, 6-1, 7-x, 8-1, 9-2, 10-x, 11-1, 12-1, 13-x, 14-2
 
 
 

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela