historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Alla hjärtans dag

Publicerad 2017-02-14 09:34:27 i Sveriges historia, Urgamla traditioner,

Alla Hjärtans Dag

Varje år firas den 14 februari som kärlekens dag. Traditionen är faktiskt mycket äldre än vad man kan tro, den går tillbaka ända till 1400-talet och härstammar framförallt från England & Frankrike. På medeltiden sågs denna dag, i dessa länder, som dagen då fåglarna bildade par och därför gjorde flickorna och pojkarna likadant i byn – bildade låtsas par.

Dagen kallas internationellt för Valentines dag och är uppkallad efter ett romerskt helgon, Sankt Valentin, men det är osäkert vem denna man var. Det finns en mycket gammal och känd historia, antagligen saknar den historisk bakgrund, som handlar om biskop Valentine i Romarriket på 200-talet (efter Kristus). På den tiden styrde kejsare Claudius II som hade fått för sig att ogifta män var bättre soldater i armén och förbjöd därför äktenskap för dem. Men Valentine trotsade hans förbud och fortsatte att viga förälskade par, vilket ledde till att biskopen skulle bestraffas med döden. Under sin tid som fängslad förälskade han sig djupt i fångvaktarens dotter som kom med olika bud. Den 14 februari 269 avrättades vår kärlekshjälte och dog en martyrdöd, men innan dess hade han lyckats smuggla ut ett avskedsbrev till sin älskade, som han avslutade med Din Valentine. Där ska det första Allahjärtansdagskortet varit skrivet.

Alla hjärtans dag omnämns tidigt i litteraturen, bland annat Shakespeare skriver om det i sitt berömda verk Hamlet från 1600-talet. Ofelia säger i berättelsen att imorgon är det ”Saint Valentines day” och att hon vill bli en viss persons valentine. Från mitten av 1400-talet till 1600-talet ägnade man sig åt att skriva vackra kärleksdikter till sin bättre hälft, men det var först på 1800-talet som allahjärtansdagkorten vi känner till idag slog igenom, kärleksbrev dekorerade med spets och sidenband. Men vid den här tiden brydde sig Sverige fortfarande inte om högtiden, som idag står i våra kalendrar.

I Sverige började företag och butiker uppmärksamma kärleksdagen på 1950-60-talet för att öka försäljningen av bland annat blommor och andra små gåvor man kan tänkas ge till varandra, just den 14 februari. Idén fungerade, men det var först på 1990-talet som traditionen rotade sig i den svenska befolkningen och försäljningen av blommor på Alla hjärtans dag har ökat kraftigt.

Glad Alla hjärtan dag till er alla!


 

Karl X Gustav

Publicerad 2017-02-13 19:11:05 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Den 13 februari 1660 dog den svenske kungen Karl X Gustav och hade vid tiden suttit på den svenska tronen i litet mer än fem år.

Karl Gustav föddes inte som tronarvinge till den svenska tronen, han var son till den svenska prinsessan Katarina (dotter till kung Karl IX) och pfalzgreven Johan Kasimir. Men efter att kusinen, drottning Kristina, litet oväntat abdikerade och drog till Italiens huvudstad var det Karl Gustav som fick knö in ett romerskt X mellan sitt dubbelnamn och ta över på Sveriges tron.

En av kungens mest kända verk är när han tillsammans med Sveriges armé gick över isen och erövrade Skåne från Danmark.

På julafton 1659 anlände kungen med sin hustru, Hedvig Eleonora, sin lille fyra-årige son Karl och sin syster till Göteborg efter att ha kallat in ständerna till möte. Men efter tag blev kungen förkyld, vilket senare övergick till lunginflammation. Karl Gustav drog sitt sista andetag på natten mot den 13 februari, endast 37 år gammal. Hans begravning ägde rum den 4 november samma år i Riddarholmskyrkan. Med sig i kistan fick han en spira, riksäpple, krona, nyckel och ring. Kungen valspråk var I Gud mitt öde – han skall själv göra det.

Vila i frid, Karl Gustav.

Adolf Fredriks dödsdag

Publicerad 2017-02-12 19:31:32 i 1700-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Den 12 februari 1771 dog Sveriges kung Adolf Fredrik på Stockholms slott, sextio år gammal. Han hade vid sin död suttit på Sveriges tron i nästan tjugo år.

Adolf Fredriks död är nog en av de mest kända bland de svenska regenterna. Han åt ihjäl sig, brukar det heta, och historien är starkt förknippat med ljuvliga semlor. Kungen åt mycket riktigt en stor måltid innan han avled, bestående av böckling med rysk kaviar, hummer, surkål, ostron, kokt kött och slutligen en hetvägg, som det kallades förr. Det var en bulle med kanel, mandelmassa och varm mjölk. Litet senare fick kungen ett slaganfall och dog. Det var den 12 februari 1771 och han lämnade efter sig en sörjande änka och fyra barn. Äldste sonen och tronarvingen Gustav befann sig för stunden i Paris och fick skynda tillbaka hem till Sverige för att inta sin plats på tronen. Begravningen ägde rum den 30 juli samma år i Riddarholmskyrkan.

Kungen valspråk var: Statens välfärd min välfärd.

Vila i frid, Adolf Fredrik.Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela