historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Gratulerar på dagen, Karl XIII!

Publicerad 2016-09-26 18:19:00 i Gratulerar på dagen, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Idag för exakt 268 år sedan, den 26 september 1748, föddes en svensk prins, son till den svenske kungen Adolf Fredrik och hans gemål Lovisa Ulrika. Han var näst äldst av fyra syskon: Gustaf, Sofia Albertina och Fredrik Adolf och var alltså lillebror till den blivande Gustaf III.

Efter sin broders statskupp 1772, som han stöttade, utnämndes han till hertig av Södermanland och deltog även personligen i vissa slag under ryska kriget (1788-1790). Han gifte sig 1774 med hertigdottern Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp och paret fick en son 1798, Carl Adolf, men den lilla pojken dog en vecka efter födseln.

1792 blir kung Gustav III skjuten på en maskeradbal och avlider den 29 mars och hans enda överlevande son Gustav (IV) Adolf tar över på tronen. Men 1809 blir han avsatt och farbror Karl, dagens födelsedagsbarn, blir Sveriges nya kung vid 61 års ålder. I bristen på arvingar adopterade han den danske hertigsonen Karl August, men denne dog plötsligt (41 år gammal). Då adopterades den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte.

Vid 69 års ålder, den 5 februari 1818, avlider kung Karl XIII och adoptivsonen tar över den svenska tronen under namnet Karl XIV Johan, och en ny kungaätt hamnar på tronen. Karl XIII var även kung över Norge och hade där namnet Karl II.

Gratulerar på dagen, Karl XIII!Svensken som satte Seattle i brand

Publicerad 2016-09-10 18:19:00 i 1800-tal, Amerikas historia, Med svenskar inblandade,

Svensken som satte Seattle i brand

1889 bryter en stor brand ut i den amerikanske staden Seattle. Hela stan brinner ned vilket för alltid kommer att ändra Seattles historia.

 

Den 6 juni 1889 (Sveriges nationaldag) står John Back, en svensk immigrant, och hettar upp lim i en skåpsverkstad i Seattle. Om John vet vi inte jättemycket. Han ska först ha levt i New York innan han drog till Seattle efter att han emigrerade från Sverige 1887. Han ska ha haft kort, tjockt, blont hår och varit 24 år vid branden. Staden han flyttade till i oktober 1888 var känd för sin timmerindustri, med cirka 42 ooo invånare. De hade massor av gamla träd som man sågade ned och sedan skeppade ut i världen. Det var en god industri, där det fanns pengar att tjäna vilket naturligtvis drog dit människor. Eftersom det var en timmerindustri är det inte förvånande att hela stadens byggnader var av trä.

Det var över en öppeneld John hettade upp limmet som skulle användas till att binda ihop möbler, som man gjorde förr. Antagligen rörde han om för hårt, för hinken med lim fattade eld och snart stod hela rummet i lågor efter att ha spritt sig till träflisorna som låg på golvet. John hade försökt släcka elden, men lade nu benen på ryggen tillsammans med sina kollegor och sprang för sitt liv. I staden såg man hur tjock rök spred sig och husen intill verkstaden dök snart också under för lågorna, liksom hela kvarter. Brandmännen skyndade dit och gjorde sitt bästa, men den spred sig för fort och tillslut insåg man att man var tvungen att låta den brinna ut. Seattle var dödsdömt. Morgonen därpå brann det inte längre, men nordväst Amerikas största stad låg i aska.  Men trots det verkar ingen ha omkommit i branden.

Man började söka efter vad som startat branden och sökte efter dem som jobbat i närheten där branden startat och fann snart herr Back som erkände att han ofrivilligt startat branden. John Back fruktade för sitt liv efter att ha erkänt branden och försvann, ingen såg någonsin honom igen. Hinken som han rörde om limmet i står idag på ett museum i Seattle för allmänheten att beskåda.   

Hela Seattle gick ihop för att bygga upp deras stad igen. På bara två år hade 3000 nya byggnader byggts. Med ett krav – absolut inga byggnader av trä.  

 
 
 
Den svenske immigranten John Back.


Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela