historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Snart smäller det, Alfred Nobel!

Publicerad 2015-12-06 16:08:00 i 1800-tal, Sveriges historia, Uppfinnare,

 Alfred Nobel var en svensk uppfinnare, kemist, donator, ingenjör, industrialist och stiftare av Nobelpriset. Puh, listan kan göras lång. Han föddes den 21 oktober 1833 i Stockholm och var son till Immanuel och hans hustru Andriette Nobel. Paret fick åtta barn, varav fyra nådde vuxen ålder. De gossarna hette Alfred, Emil, Robert och Ludvig. De levde i ganska svåra förhållanden med en sjuk far. De flyttade, 1842, till Sankt Peterburg i Ryssland, då faders företag hade gått i konkurs hemma i Sverige. Familjen var mycket fattig och modern fick jobba extra som butiksbiträde i en grönsaksbutik och Alfred och hans bröder fick sälja tändstickor på gatan för att hjälpa till. Men sedan startade de ett nytt företag i Ryssland som det gick susen för.

Bröderna Nobel fick undervisning i både ryska och svenska i Petersburg. Som 17-åring skickades Alfred iväg på studieresa. Han åkte till USA och träffade bland annat den berömde, svenske uppfinnaren Johan Ericsson, uppfinnaren av propellern till exempel. Han fortsatte till Frankrike där han praktiserade hos professor Pelouze. Han träffade även den italienska kemisten Ascanio Sobrero, som var först med att framställa nitroglycerin, ett ämne som kom att spela en stor roll i Alfreds liv.

Affärerna gick bra för fadern ända tills den ryske revolutionen. Som ni kanske vet så mördades (avsattes) den ryske tsaren Nikolaj II då 1918 och i och med det så förlorade Immanuels företag sina regeringskontakter. Han åkte hem till Sverige, medan barnen blev kvar i Petersburg. De hade planer på att ge sig in i oljebranschen och kanske tjäna litet stålar. Alfred och hans bröder startade ett oljeföretag i Azerbajdzjan 1874. På kort tid blev de världens näst största oljeföretag. Robert och Ludvig fortsatte med det och blev med tiden miljonärer på det. Alfred ägnade sig istället åt att forska & experimentera. 

Han åkte också hem till Sverige som fadern och började experimentera sprängämnen, men framförallt nitroglycerin. Hans experiment ägde rum i en försöksfabriken Heleneborg i Stockholm. Ämnet som han forskade på är ett sprängämne som var oerhört farligt och okontrollerbart. Liten ”knuff” eller ”slag” och hela saken exploderade. Därför var det svårt att använda det vid exempel bergssprängning.

I alla fall. År 1864 hände något som inte fick hända. I försöksfabriken skedde en explosion, och bland de omkomna fanns Alfreds egen bror Emil som endast var 21 år gammal. Alla närvarande dog. Men Alfred tog sig samman och fortsatte med sina experiment. Men fler olyckor fortsatte att hända med sprängämnet runt omkring i världen. Men Alfred Nobel försökte övertala alla att nitroglycerinet hade en framtid.

Tillslut så kom Alfred på det. Han uppfann dynamiten, en blandning av nitroglycerin och andra ämnen som gjorde det hanterbart. Detta var år 1866. Men där slutar inte Alfreds framgång, nej. Han uppfinner mer och har totalt patents på 355 uppfinningar. När han dör år 1996 i Italien har han en förmögenhet på 33 miljoner kronor, vilket var en ofattbar summa på den tiden. En sak som var kanske lika ofattbar var att hans testamente som efterlämnade 31 miljoner kronor som skulle grunda en fond och att räntan på pengarna varje år skulle utdelas som pris till personer som ”gjort mest nytta för mänskligheten”. Priskategorierna är: Kemi (utses av Kungliga vetenskapsakademin) Fysik (utses av Kungliga vetenskapsakademin), Medicin (utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet), Litteratur (utses av Svenska Akademin) & Fred (utses av norska Nobelkommittén).  Nobelpriset är grundat.

Det fanns dock ett litet problem. Vissa släktingar ville ha mer pangar (trots att de redan fått en generös slant) och var på krigsstigen. Alfred Nobel hade en lojal assistent under de sista åren av hans liv, en assistent som kan betraktas litet av en hjälte. Ragnar Sohlman hette han. Alfred hade under några år varit bosatt i Frankrike. Problemet som uppstod var att Frankrike kunde kräva arvsskatt på förmögenheten. Men Ragnar tänkte minsann låta Alfreds sista önskan bli uppfylld. Han beväpnade sig med skarpladdade revolvrar, fyllde en övertäckt droska med pengarna från bankfacket och körde hela vägen med Alfreds förmögenhet till svenska konsulatet i Paris. Där lades pengarna i små, små paket och skickades diskret, en efter en, till Sverige som vanliga brev. Jag måste säga att det är mycket skickligt gjort. Problemet löst.

Priset delas ut varje år den 10 december i Stockholm, förutom Fredspriset som delas ut i Oslo, men samma dag. Som de flesta vet så delar kungen ut det. Första Nobelpriset delades ut 1901. Varför just den 10 december? Eftersom det är Alfreds dödsdag. Den 10 december 1896. Vår Alfred Nobel.

 

Avslutningsvis vill jag säga att Alfred föddes i rätt familj och i rätt tid. Familjen bestod av många tekniska begåvningar och tiden var precis rätt. 1800-talets andra hälft var industrialismens genombrott och då som vetenskap och teknik var en förening som skapade det moderna samhället. Klart att utan detta inte var allt, men ett par nödvändiga förutsättningar för att Alfred skulle lyckas. Han fick utkämpa en hård kamp, men han lyckades. Det är inte konstigt att det finns så stort intresse kring honom. Han var enormt rik, stormrik, en ungkarl hela livet och flyttade runt hela tiden på olika ställen. 

Alfred Nobel
 
Så här ser medaljen ut, som varje pristagare får.
 
Här delar kungen ut Nobelrpiset. (Bild: Henrik Montgomery)

Här delar vår gamla kung, Gustaf V, ut priset. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela