historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Julklappens historia

Publicerad 2015-12-22 17:57:18 i Julens historia, Sveriges historia,

Nu närmar sig julen med stormsteg. De allra flesta har nog redan inhandlat alla julklappar, förhoppningsvis, men här kommer historien om klapparna.

Det började redan på 1600-talet. Denna historia har nog en del redan hört. Man smög försiktigt fram till någons dörr, KLAPPADE högt på och kastade in ett paket tillsammans med ett lite elakt eller skämtsamt rim, lade benen på ryggen och sprang fort som attan därifrån. Jul-klapp. Att man sprang kan man ju förstå om man kastat in ett grovt rim och inte ville bli tagen på bargärning. Paketet kunde ibland innehålla ett enkelt vedträ eller liknande. En ganska lantlig tradition, som sedan utvecklades till en av våra största. Fast då var det inte vedträ som man gav varandra, utan kanske hemmagjorda gåvor eller köpta. Just köpta julklappar blev vanligare efter Andra världskriget, då folk faktiskt hade råd med att köpa gåvor. Under en period sade man att det var Julbocken som delade ut julklapparna, men på 1800-talet tog tomten över den uppgiften. Julklappsrim, då? Rimmen av den snällare och bättre formen började under 1700-talet.







Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela