historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Adventsljusstakens historia

Publicerad 2015-12-23 13:56:50 i Julens historia, Sveriges historia,

Här kommer ett inlägg om adventsljusstakens historia:

Från början härstammar traditionen att tända ljus (plural eller inte) varje söndag i advent från Tyskland såvitt man vet. Då hade man en liten adventsgran på ett bord som varje söndag i advent fick sju stearinljus tända. En för varje veckodag. Den fjärde advent fanns det alltså totalt 28 ljus tända i granen. Detta fanns även i Sverige efter 1870-talet. Men så var det ju det där med julgranarna. ”Vanliga julgranarnas” popularitet steg i höjden, adventsgranen dog ut och ersattes av adventsljusstaken, på 1920-1930-talet och då tände man också bara ett ljus varje advent. Som idag. Detta är faktiskt väldigt svenskt, ljusstakar med endast fyra ljus för advent.

När vi ändå håller på kan vi ju utveckla det hela ännu mer och ta dessa stakar till nya höjder. Ja, det tyckte i alla fall en göteborgare vid namn Oscar Andersson. 1934 uppfann han de elektriska ljusstakarna och fem år senare, 1939, såldes de första 2000 upplagorna för 13 spänn styck. Blev det en stor succé? Jag kan väl säga såhär: De säljs än idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela