historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Sankta Lucia

Publicerad 2019-12-13 05:00:00 i 1900-talet, Julens historia, Sveriges historia,

Den 13 december kommer Lucia med ljus i håret och sprider ljus i mörkret, tillsammans med resten av gänget. Det svenska luciafirandet har rötter tillbaka till medeltiden, men den moderna luciatraditionen startade i och med att tidningen Stockholms Dagblad år 1927 annordnade ett Luciatåg i form utav en tävling. Den klassiska luciasången som inleder alla lussetåg fick sin svenska text vid sekelskiftet 1800-1900-talet av journalisten Sigrid Elmblad, på den italienska kompositören Teodoro Cottraus verk Barcarola napolitana. Under kategorin julens historia här på bloggen kan ni läsa om både helgonet Lucia och luciafirandets historia. 
 
Glad Lucia till er alla, hoppas att ni blir ordentligt lussade idag! 
 
"Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia". Lucia med ljus i hår besöker Delsbogården på Skansen. Julbordet är dukat med bland annat grenljus. 1900-talets början. Foto: Nordiska museet.
Luciafirande i början av 1900-talet. (Bild: Nordiska museet)

Kommentarer

Postat av: Joao Miguel

Publicerad 2020-04-16 12:49:51

Det ser ut som att Lucia är den enda som inte bär rött bälte. Finns det någon anledning till det?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela