historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Eurovision Song Contests historia

Publicerad 2016-05-14 17:13:27 i Europas historia, Musikhistoria,

                                 Världens största underhållningstävling

 

Idén om att starta ett underhållningstävlingsprogram i Europa, som skulle sändas på TV, kom efter Andra Världskrigets slut, då Europa låg splittrat. Man ville ena den europeiska världsdelen och detta genom en musiktävling.

Den 24 maj 1956 hölls premiären för Eurovision Song Contest och som värdland stod Schweiz. Det var sju tävlande länder: Västtyskland, Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och naturligtvis Schweiz själv. Det var till största del ett radioprogram, skulle man kunna säga, då endast få européer ägde en tv-apparat vid denna tid. Då hade varje deltagande land en jury som röstade på det land de tyckte skulle vinna, även sig själva om de så ville. Segrade, det gjorde Schweiz med Lys Assia, som framförde låten ”Refrain” och var därmed den första Eurovision Song Contest vinnaren någonsin.

Vinnaren 1956, Lys Assia. 

Sverige gjorde sin debut två år senare, 1958. Vår representant var stjärnan Alice Babs, med låten ”Lilla stjärna”, som slutade på en fjärde plats. Det första nordiska landet som gick med i tävlingen var faktiskt Danmark som hade gått med året innan. Sverige har gjort stor succé i tävlingen och erhåller nu titeln att ha högst totalpoäng genom hela Eurovision Song Contests historia. Vi har vunnit sex gånger och det enda land som slår oss på den fronten är Irland med sina sju segrar. Sveriges är följande:

 

·        * 1974 vann vi för första gången med popgruppen Abba, som räknas till några av de artister som gått längst efter Eurovision.·        * 1984, tio år senare, sitter Europa i sina axelvaddströjor och hockeyfrillor och ser de svenska bröderna Herreys ta hem segern åt Sverige med sina gyllene skor.

·        * 1991 tar Carola Europas hjärta med storm(vind), och Sverige får sin tredje seger.

·        * 1999 är det Charlotte Nilssons tur, med Tusen och en natt.

·        * 2012 vinner Loreen.

·        * 2015 kallar Måns Zelmerlöw oss alla för hjältar och är anledningen till att vi i år står som värdar.

Jo, minsann, vi har några pokaler på hyllan. Men det har varit några år då vi dragit oss tillbaka. Tre år, rättare sagt.

        - 1964 rådde det artiststrejk för Sverige och vi höll varken någon melodifestival eller skickade ett bidrag till Eurovision Song Contest. Samma år debuterade Portugal, och antalet länder ändrades alltså inte.

        -1970 bojkottade Sverige tävlingen, i protest mot att fyra länder hade delat på vinsten året innan. Det gjorde även Norge och Finland. Sverige gick så långt att det vägrade att sända finalen i TV också, vilket lönade sig eftersom året därpå kom en regel att endast ett land kan vinna.

        -1976 skippade vi tävlingen av ekonomiska skäl.

 

År 1975 kom ett nytt röstningssätt. Nu fick juryn dela ut poängen 1-8, 10 & 12 till de länder de röstade på. Det har hållit i sig till idag, då länderna fortfarande delar ut poäng enligt detta system. 1997 kom ännu ett genomslag. För första gången i tävlingens historia provar Sverige, Schweiz, Tyskland och Österrike på att använda telefonröster. Detta fungerade utmärkt och 1998 blev det en standard med röstning via telefon.

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela