historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Helgonet Lucia

Publicerad 2017-12-13 21:25:14 i Julens historia, Romarrikets historia, Sveriges historia,

Att Luciafirandet grundar sig på ett helgon vid namn Lucia (där av Sankta Lucia-låten) är allmänt känt, mn vem var hon och vad gjorde hon? Låt oss reda ut det nu.  

 

Helgonet Lucia föddes och dog i Syrakusa, på Sicilien, och levde under 200-talet efter Kristus. Hon var religiös och lyckades enligt legenden bota sin sjuka mor med hjälp av sin tro, fastän läkaren ingenting hade kunnat göra. Som tack valde hon att förbli jungfru och skänka bort sin hemgift till Siciliens fattiga. Mannen hon var trolovad med uppskattade inte det och angav henne som kristen till de romerska myndigheten. Sicilien var, som känt, en del av det stora romarriket där förföljelse av kristna var vanligt. Efter flera försök till avrättningar dog hon, Man hade försökt att flytta henne med kärra, men hon rörde sig inte ur fläcken och man hade försökt tända eld på henne men lågorna tog aldrig fyr. Efter flera avrättningsförsök dog slutligen och förklarades som martyr och helgon inom den romersk-katolska kyrkan (och även den ortodoxa), något som man än idag ”firar” på hennes dödsdag, den 13 december.

Men det svenska firandet drog inte igång förrän på 1800-talet, faktiskt riktigt ordentligt på 1920-talet.

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela