historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Karl XII

Publicerad 2016-08-18 20:55:15 i Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Hej!
Jag är nu tillbaka efter sommaruppehållet. Vi börjar med Karl XII:s historia.
 

För 334 år sedan, föddes en svensk prins på slottet Tre Kronor i Sverige. Han var son till kung Karl XI & hans hustru Ulrika Eleonora, och fick samma namn som sin far och farfar: Karl. Lille Karl uppfostrades till kung, redo för att ta över Sverige, som vid den här tiden var en stormakt.

Han förlorade tidigt sin mor, och fyra år senare förlorar han sin far. Samma år brinner hans hem, slottet Tre Kronor, ned och han krönts till svensk kung. Allt detta år 1697, när Karl var femton år gammal. Sverige anfölls snart av flera olika länder som passade på med en sådan ung och oerfaren kung på tronen. Polen-Sachsen, Danmark och Ryssland, närmare bestämt, hade ingått allians för att slå Sverige. Men där högg de i sten. Tillsammans med sina karoliner, som var ryktbara i hela Europa, tågade den svenska kungen iväg med sin armé och slår motståndarna på näsan. Karl XII spenderade en stor del av sitt liv ute i fält och dör där också, som en av Sveriges stora krigarkungar. I Norge sätter ett skott genom huvudet på kungen stopp på alla hans planer på att erövra Norge och tillsammans med honom går Sveriges stormaktstid i graven. Ogift och barnlös dör han den 30 november 1718 och lillasyster Ulrika Eleonora tar över på tronen.


Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela