historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Gustav Adolfsdagen

Publicerad 2019-11-06 16:17:49 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Gustav Adolfsdagen! Den sjätte november firas till minne av den svenske kungen Gustav II Adolfs dödsdag, då han år 1632 stupade i slaget vid Lutzen i det trettioåriga kriget.  Kungen föddes den 9 december 1594 på det gamla slottet Tre Kronor och var regerande svensk kung mellan åren 1611-1632, då han lade grunden för Sverige som en stormakt. Han fick ärva tre pågående krig efter faderns vid hans bortgång och tillsammans med statsmannen Axel Oxenstierna skapade han en stark krigsmakt. Gustav II Adolf kom att kallas Lejonet från Norden, ett militärt geni och anses vara en av världshistoriens främsta fältherrar. Sverige deltog i det trettioåriga kriget med kungen i spetsen som en kämpe för protestantismen och ändrade helt maktbalansen mellan katolikerna och protestanterna. Höjdpunkten kom när den svenska armén besegrade den tyska kejserliga armén vid slaget vid Breitenfeld 1631. Året efter stupade kungen på det dimmiga slagfältet vid Lutzen (med tyskt u) då han kom bort från sina trupper. Efter ett långt slag, över åtta timmar, stod Sverige som segrare då motståndarna lämnade slagfältet och man brukar säga att båda sidor stod som förlorare på grund av förlusterna. 1633 hedrades den avlidna kungen av riksens ständer med titeln den store och är därmed den enda svenske monark som officiellt fått det utnämnandet. 
 
 
Så upp med flaggan, för idag firar vi Gustav II Adolf och hans dag. Firandet började år 1832 i Sverige och är en allmän flaggdag. Ni har väl inte missat Gustav Adolfsbakelsen som hör till, dagen till ära? 
 
 
Bildresultat för gustav ii adolf död"
Gustav II Adolf död 1632. (Bild: Populär Historia)
 
Gustav II Adolf (Bild: Wikipedia)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela