historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

30 år sedan Berlinmurens fall

Publicerad 2019-11-09 06:00:00 i 1900-talet, Datum i historien, Europas historia, Tysklands historia,

Idag är det exakt trettio år sedan en av världens mest kända murar föll, den 9 november 1989. Det var i spillrorna efter Andra världskriget som Berlin (som låg på sovjetiskt territorium), liksom hela landet Tyskland, delades upp mellan segermakterna till Öst- och Västberlin. DDR (Östtyskland) oroades alltmer av massflykten från Östberlin till väst, mellan åren 1949-1961 flydde 2,7 miljoner östberlinare och det var framförallt högutbildat folk som stack. Det var därför upprättandet av en 43 kilometer lång mur tog sin början den 13 augusti 1961, som i 28 år skulle dela den tyska huvudstaden i två delar. Familjer splittrades och en del berlinare kunde inte nå sina arbetsplatser eller liknande, muren var gjord av betong med taggtråd och beväpnade vakter som inte drog sig för att skjuta vid rymningsförsök - 1987 hade 74 personer skjutits ihjäl. Från början hade gränsen endast utgjorts av taggtråd och flera människor insåg redan då allvaret och flydde, en del tog flykten genom att klättra ut genom fönster i byggnader som stod på gränsen - dessa fönster murades sedan igen och muren blev praktiskt taget omöjlig att ta sig över. Östtyskland hävdade att muren var till för att skydda mot västlig påverkan, den kallades den "antifascistiska skyddsvallen". 
 
I slutet av 1980-talet började Sovjetunionen att öppna upp landet mer och mer, med deras ledare Gorbatjov och hans berömda ord: glasnost (öppenhet) och perestrojka (omstrukturering) och under samma tid öppnade Ungern upp sin gräns mot Österrike - därmed hade järnridån sin första spricka. Efter det flydde massor av östtyskar till väst genom bland annat Ungern, Prag och Warsawa. Den 9 november 1989 öppnades muren efter ett missförstånd bland Östtysklands ledare som planerade att tillåta utresor under kontrollerade former, men i en direktsänd presskonferens missförstås lagändringen och när talespersonen Gunter Schabowski får frågan när det ska träda i kraft bläddrar han förvirrat bland sina papper och svarar: nu? Resten är historia. 
 
Bildresultat för berlinmuren"
Det berömda fotografiet där den östtyska gränsvakten Conrad Schumann tar sin chans och hoppar över muren - som än så länge är en taggtråd. (Bild: Peter Liebing /Ullstein bild/IBL)

Kommentarer

Postat av: Louice

Publicerad 2020-04-21 19:28:44

Mycket intressant!

Svar: Tusen tack!
historiaglimtar.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela