historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Karl XIII:s dödsdag

Publicerad 2017-02-05 10:22:53 i Kungar & drottningar, Sveriges historia,

För exakt 199 år sedan, den 5 februari 1818 dog Sveriges konung Karl XIII på Stockholms slott, vid en ålder av 69 år. Han hade då varit kung i nästan nio år och även över Norge i tre år.

Karl föddes den 26 september 1748 som son till kung Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Han var lillebror till Gustav (III) och uppfostrades därför inte till kung. Efter storebroderns död 1792, tog han över förmyndarregeringen för sin brorson Gustav (IV) Adolf, tills denna blev mogen nog i ålder att ta över Sveriges tron. Men litet oväntat avsattes Gustav IV Adolf som Sveriges kung år 1809 och hans barn var inte längre berättigade att efterträda honom, så närmast i tronföljden blev Karl. Den 29 juni 1809 kröntes, numera kallad, Karl XIII till kung.

Karl XIII var gift med Hedvig Elisabeth Charlotta, men äktenskapet var inte särskilt lyckligt och parets enda son blev endast en vecka gammal och dessförinnan hade de fått en dödfödd dotter. Därför adopterades en fransman, en av Napoleons marskalkar, Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV Johan) för att säkra tronföljden. När Karl besteg tronen var han över sextio år gammal och fick strax därefter ett slaganfall, vilket berövade honom talet för en kort stund. Det dröjde ända till 1810 innan han kunde klä av sig själv igen. Under hans sista tid ska han ha drabbats av minnesförluster och haft problem att göra sig förstådd för andra. Han gick ur tiden den 5 februari 1818. Den 20 mars 1818 begravdes konungen i Riddarholmskyrkan i Stockholm efter att ha legat på Lit de parade (han blev utställd i Riddarsalen för offentligt hyllning). Karls valspråk var: Folkets väl min högsta lag.

 

Vila i frid, Karl.



 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela