historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Karl X Gustav

Publicerad 2017-02-13 19:11:05 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Den 13 februari 1660 dog den svenske kungen Karl X Gustav och hade vid tiden suttit på den svenska tronen i litet mer än fem år.

Karl Gustav föddes inte som tronarvinge till den svenska tronen, han var son till den svenska prinsessan Katarina (dotter till kung Karl IX) och pfalzgreven Johan Kasimir. Men efter att kusinen, drottning Kristina, litet oväntat abdikerade och drog till Italiens huvudstad var det Karl Gustav som fick knö in ett romerskt X mellan sitt dubbelnamn och ta över på Sveriges tron.

En av kungens mest kända verk är när han tillsammans med Sveriges armé gick över isen och erövrade Skåne från Danmark.

På julafton 1659 anlände kungen med sin hustru, Hedvig Eleonora, sin lille fyra-årige son Karl och sin syster till Göteborg efter att ha kallat in ständerna till möte. Men efter tag blev kungen förkyld, vilket senare övergick till lunginflammation. Karl Gustav drog sitt sista andetag på natten mot den 13 februari, endast 37 år gammal. Hans begravning ägde rum den 4 november samma år i Riddarholmskyrkan. Med sig i kistan fick han en spira, riksäpple, krona, nyckel och ring. Kungen valspråk var I Gud mitt öde – han skall själv göra det.

Vila i frid, Karl Gustav.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela