historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Alla hjärtans dag

Publicerad 2017-02-14 09:34:27 i Sveriges historia, Urgamla traditioner,

Alla Hjärtans Dag

Varje år firas den 14 februari som kärlekens dag. Traditionen är faktiskt mycket äldre än vad man kan tro, den går tillbaka ända till 1400-talet och härstammar framförallt från England & Frankrike. På medeltiden sågs denna dag, i dessa länder, som dagen då fåglarna bildade par och därför gjorde flickorna och pojkarna likadant i byn – bildade låtsas par.

Dagen kallas internationellt för Valentines dag och är uppkallad efter ett romerskt helgon, Sankt Valentin, men det är osäkert vem denna man var. Det finns en mycket gammal och känd historia, antagligen saknar den historisk bakgrund, som handlar om biskop Valentine i Romarriket på 200-talet (efter Kristus). På den tiden styrde kejsare Claudius II som hade fått för sig att ogifta män var bättre soldater i armén och förbjöd därför äktenskap för dem. Men Valentine trotsade hans förbud och fortsatte att viga förälskade par, vilket ledde till att biskopen skulle bestraffas med döden. Under sin tid som fängslad förälskade han sig djupt i fångvaktarens dotter som kom med olika bud. Den 14 februari 269 avrättades vår kärlekshjälte och dog en martyrdöd, men innan dess hade han lyckats smuggla ut ett avskedsbrev till sin älskade, som han avslutade med Din Valentine. Där ska det första Allahjärtansdagskortet varit skrivet.

Alla hjärtans dag omnämns tidigt i litteraturen, bland annat Shakespeare skriver om det i sitt berömda verk Hamlet från 1600-talet. Ofelia säger i berättelsen att imorgon är det ”Saint Valentines day” och att hon vill bli en viss persons valentine. Från mitten av 1400-talet till 1600-talet ägnade man sig åt att skriva vackra kärleksdikter till sin bättre hälft, men det var först på 1800-talet som allahjärtansdagkorten vi känner till idag slog igenom, kärleksbrev dekorerade med spets och sidenband. Men vid den här tiden brydde sig Sverige fortfarande inte om högtiden, som idag står i våra kalendrar.

I Sverige började företag och butiker uppmärksamma kärleksdagen på 1950-60-talet för att öka försäljningen av bland annat blommor och andra små gåvor man kan tänkas ge till varandra, just den 14 februari. Idén fungerade, men det var först på 1990-talet som traditionen rotade sig i den svenska befolkningen och försäljningen av blommor på Alla hjärtans dag har ökat kraftigt.

Glad Alla hjärtan dag till er alla!






 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-02-14 21:16:08

Mycket intressant och läsvärt!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela