historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Slaget vid Stalingrad 1942-1943

Publicerad 2016-10-01 16:30:55 i 1900-talet, Andra Världskriget, Europas historia, Rysslands historia, Tysklands historia, Världens historia,

Slaget vid Stalingrad

1941 anföll Tyskland Sovjetunionen med blixtkrig, en otroligt effektiv taktik och de rörde sig längre in i landet. Det går under namnet Operation Barbarossa. Tyska armén delade på sig så att en grupp fortsatte mot Moskva och Leningrad medan den andra tågade söder ut mot Kausasien, där man planerade att lägga vantarna på de oljerika fälten som fanns där. På vägen låg Stalingrad intill floden Volga och var en industristad. År 1942 ger Adolf Hitler order om att Operation Blau skulle inledas. Tyskland och dess armé skulle nu inta Stalingrad, bland annat för att säkra oljefälten, för att förhindra transporterna via floden till Ryssland genom att ockupera den och på så sätt knäcka Rysslands krigsindustri. Tyskland ryckte snabbt framåt, som alltid, och först på plats var 6:e armén under general Friedrich Paulus. De omringade staden och inledde med flygbombningar över Stalingrad som tog livet av 30 000 personer.

När ryssarna börjat förstå vad som hände och att planen var att ta Stalingrad gav Sovjetunionens ledare Josef Stalin i sin tur order om att staden, som bar hans namn, skulle försvaras till sista man och de som retirerade skulle avrättas (resultat blev att 13 500 ryssar miste livet på det sättet). Stalingrad var ingen jätteviktig stad att inta strategiskt, men hade ett stort symboliskt värde då staden bar Sovjets ledares namn och gjorde det omöjligt för Stalin att låta den falla i tyskarnas händer.

I början bjöd Ryssland på litet motstånd och det såg ut som om Tyskland skulle ta hem segern. De hade erövrat nästan hela staden, men Sovjets satt fortfarande på en bit på ostsidan av Volga. Tysklands kända blixtkrig-metod fungerade inte lika bra inne i en trång stad och närstriderna blev många och blodiga. Tusentals soldater miste livet varje dag och man slogs bokstavligen gata för gata, hus för hus och lägenhet för lägenhet.

Snart gör de upp en plan och en motoffensiv tar fart den 19 november 1942, där en miljon man deltar och bryter igenom de tyska linjerna på två ställen samtidigt, vilket resulterar i att 250 000 tyska soldater blir instängda i staden. Trots bristen på material kunde Sovjet hela tiden skeppa över nya soldater och snart började de omringa tyskarna genom att slå ut tyskarnas allierade (rumäner och italienare). Dödsiffrorna stiger samtidigt som temperaturen sjunker till – 30 grader. Tyskarna är dåligt utrustade för vintervädret, förhållandena är dåliga, de lever med löss och loppor, dör av frostskador, undernäring och sjukdomar. Det tyska luftwaffe (luftvapnet)s chef Herman Göring hade garanterat att man skulle kunna förse sina instängda soldater med förnödenheter, men misslyckades. 34 000 tyskar lyckas evakueras hem med flygplan innan det sista tyska flygfältet faller den 25 januari. Tyskarna inser att enda utvägen är att retirera, men Hitler beordrar dem att fortsätta, även dem till siste man. Han utnämner general Paulus till tysk fältmarskalk och ingen tysk fältmarskalk har någonsin kapitulerat tidigare. Hitler räknade kallt med att Paulus skulle kämpa tills döden, vilket också var en order. Men den 2 februari 1943 kapitulerar fältmarskalk Paulus tillsammans med sina soldater. 100 000 soldater har redan hunnit avlida.  Framför dem väntade en lång fotvandring (även kallad dödsmarschen) i den bitande vinterkylan, pulserandes genom snö mot ryska arbetsläger. Av de cirka 90 000 soldater som skulle dit, återvänder endast 5000-6000 överlevande hem till Tyskland efter flera år.

Slaget vid Stalingrad hade en betydelsefull roll för Andra Världskriget och var en stor vändpunkt, då tyskarna sakta men säkert börjar backa hemåt igen, för att sedan en sista gång möta ryssarna i Berlin 1945 och avsluta sin del i kriget. Totala förluster var nära två miljoner människor.


General Friedrich Paulus till vänster. Ryska soldater. 

Tyska soldater. 

Romska soldater, allierade med Tyskland. 
Ryska soldater. Rysk soldat, viftandes med flagga. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela