historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Gustav III:s nationella dräkt

Publicerad 2016-02-14 16:42:00 i 1700-tal, Historiska garderober, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Under 1700-talet hade Sverige en del problematik med ekonomin bland (främst) adeln, men också borgarna i och med den ständige tävlan om luxuösa, dyra och överdådiga kläder enligt senaste modet. Då kom den svenske kungen Gustaf III upp med sin briljanta idé att skapa en nationell dräkt som alla kunde bära. Detta dels för att dra ned på de dyra importerna från utlandet och för att stötta den svenska textilindustrin, men också eftersom han själv var intresserad av det. Kungen uppmanade sitt hov att bära dräkterna, men hos adeln väcktes ett allmänt missnöje likaså hos borgarna. Ett av problemen var att dräkten inte följde de franska modet (som då var det ledande) och att den rent utav var litet för gammaldags för den ”moderna” 1700-talisterna.

Dräkten var alltså av svenskt material, med få färger, i rokokostil. Dräkten avvändes inte så mycket av kvinnor utanför hovet, men hos männen litet mer då det var ett större krav. Idén var kanske inte uppskattad i Sverige men ett internationellt intresse väcktes. Den franske filosofen Voltaire (som bland annat skrivit en bok om den svenske kungen Karl XII) tyckte om idén. Andra skrev att Sverige lekte maskerad. Åsikterna var delade. Herrarnas kläder har en kort liten kappa, puffiga armar och en del andra detaljer såsom en slags rosett vid midjan. Uppenbarligen inspirerad från 1600-talet. Vad var så speciellt då? Sveriges stormaktstid, då Europas länder fruktade Sverige och dess rike. Kanske var det allt det där Gustav ville visa upp. I alla fall så höll idén inte i sig, vissa trotsade till och med kläderna offentligt.

Kungen Gustav III föregår med gott exempel, här i sin egen dräkt.


Här staplar hela Sveriges hov in med sina tjusiga dräkter.
Här ser vi även kvinnorna i sina dräkter i hovet. Kungen själv sitter i soffan med ett blått band över bröstet. Hittat honom?


Det fanns olika dräkter för olika tillfällen. Men rosetten är kvar. (Foto: Mats Landin, Nordiska Museet)
(Foto: Mats Ladin, Nordiska Museet)
Närbild på kvinnans dräkt. (Fotot: Mats Landin, Nordiska Museet)
Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela