historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Karl XII

Publicerad 2016-08-18 20:55:15 i Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Hej!
Jag är nu tillbaka efter sommaruppehållet. Vi börjar med Karl XII:s historia.
 

För 334 år sedan, föddes en svensk prins på slottet Tre Kronor i Sverige. Han var son till kung Karl XI & hans hustru Ulrika Eleonora, och fick samma namn som sin far och farfar: Karl. Lille Karl uppfostrades till kung, redo för att ta över Sverige, som vid den här tiden var en stormakt.

Han förlorade tidigt sin mor, och fyra år senare förlorar han sin far. Samma år brinner hans hem, slottet Tre Kronor, ned och han krönts till svensk kung. Allt detta år 1697, när Karl var femton år gammal. Sverige anfölls snart av flera olika länder som passade på med en sådan ung och oerfaren kung på tronen. Polen-Sachsen, Danmark och Ryssland, närmare bestämt, hade ingått allians för att slå Sverige. Men där högg de i sten. Tillsammans med sina karoliner, som var ryktbara i hela Europa, tågade den svenska kungen iväg med sin armé och slår motståndarna på näsan. Karl XII spenderade en stor del av sitt liv ute i fält och dör där också, som en av Sveriges stora krigarkungar. I Norge sätter ett skott genom huvudet på kungen stopp på alla hans planer på att erövra Norge och tillsammans med honom går Sveriges stormaktstid i graven. Ogift och barnlös dör han den 30 november 1718 och lillasyster Ulrika Eleonora tar över på tronen.






Kommentarer

Postat av: Alexander

Publicerad 2017-02-27 12:52:26

Råkar du veta något mer om målningen där Karl XII sitter ned? Skulle vara kul att veta..

Svar: Tavlan är målad 1879-1880 av konstnären Gustaf Cederström, som målat flera verk föreställande Karl XII och hans karoliner. På bilden ser vi Karl XII och hans allierade, kosacken Ivan Mazepa, som antas peka ut flyktvägen till Bender i Osmanska riket efter den förödande förlusten vid Poltava mot ryssarna. Det är anmärkningsvärt att kungen sitter ned. Anledningen är att han blev skjuten i foten på sin 27:nde födelsedag 1709. Kungen bet ihop och ignorerade sin skada, men blev snart sämre och hotades av blodförgiftning och kunde därför inte personligen leda sina soldater vid det avgörande slaget vid Poltava.
historiaglimtar.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela