historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Landsfadern - Gustav Vasa - tar över Sverige

Publicerad 2016-04-23 14:43:00 i 1500-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

  När Gustav Vasa tog över Sverige

 

Gustav Vasa kallas idag för landsfadern, grundaren för den moderna svenska staten. Han är står bakom brytandet från Kalmarunionen och satte sig upp mot den danske kungen, som hade fräckheten att kröna sig själv till svensk kung, Kristian II. Eller som svenskarna sade – Kristian Tyrann.

Gustav Vasa 

Den danske kungen Kristian begav sig till Stockholm och krönte sig till kung över Sverige. Han ställde till med en stor kröningsfest, där han bjöd in högt uppsatta svenskar. Gustav Eriksson (senare känd som Vasa) var, liksom sin far, inbjuden. Men Gustav hade några år tidigare suttit i fångenskap i Danmark, som gisslan hos Kristian med några andra svenskar och hade då lyckats fly till den tyska staden Lübeck. Där knöt han många goda kontakter som han senare skulle ha god nytta av. Förståeligt nog litade inte Gustav på kungen och dök aldrig upp på hnas fest. Men hans far gick dit och fick dela samma öde som de andra gästerna. Sammankomsten slutade med att det rann blod längst Stockholms gator efter att gästerna hade blivit halshuggna i vad som skulle komma att kallas Stockholms blodbad 1520.

Nu begav Gustav sig till Dalarna för att söka stöd i ett uppror mot den danske tyrannen och störta honom från den svenske tronen. Men dalarnas befolkning brydde sig inte och en besviken Vasa begav sig på skidor till Norge. Kort därefter meddelar den nye kungen att han tänker höja skatten. Folk rycker på axlarna. Det kan man väl stå ut med. Men också att han tänkte förbjuda dem att bära vapen – och det går inte dalkarlarna förbi utan anmärkning.

Gustav Vasa med dalkarlarna.
 
De skickar några män efter Gustav Vasa och är mycket villiga att gå med på ett uppror. Gustavs resa är dagens Vasalopp, mellan Sälen och Mora. Ett uppror startas, legosoldater hyrs in och man lånar pengar av Lübeck och det mäktiga handelsförbundet Hansan hjälper till, då de stör sig på Kristian II:s utrikespolitik och lovas monopol på handel med Sverige. Till slut lyckas de besegra dansken, och Gustav Vasa blir riksföreståndare för Sverige för att sedan bli kung den 6 juni 1523, ett av skälen till dagens nationaldag.

Gustav Vasa rider in i Stockholm.  

Men allt detta kostade pengar, pengar som han också måste betala tillbaka till tyskarna som hjälpt honom och legosoldaterna.  Statskassan var inte mycket att höja på ögonbrynen för. Men det fanns ett sätt att lösa problemet. Vem hade mycket silver och pengar? Kyrkan, naturligtvis. Ungefär i samma era gör den tyska munken Martin Luther sin röst hörd om vad han anser om katolicismen. Tack vare Martin Luthers idéer om reformer för kyrkan kan kungen bryta med Rom och den katolska kyrkan och göra Sverige protestantiskt. Han gör all kyrkans egendom till statens egendom, inklusive allt silver. Svenska kyrkan uppstår som en statskyrka och Gustav själv blir kyrkans överhuvud, istället för påven. Alla kloster stängs ned och det blir lag på att vara protestant i Sverige. Fler svenskar görs läskunniga och bibeln, tillsammans med gudstjänsterna, översätts från latin till svenska, så att svenskarna faktiskt kan hänga med på gudstjänsterna.

I och med detta kunde Gustav kontrollera landet och dess ekonomi mycket bättre. Det sägs att ingen svensk kung har hållit koll på landets ekonomi som Gustav Vasa.

 

Men Gustav Vasa är inte klar där, inte. Nu när han väl tagit makten kan han ju inte riskera att ”förlora” den igen. Därför inför han arvstronföljd, alltså att man ska skippa kungavalen och kungens förstfödda son, inom äktenskapet, skulle bli arvprins och en dag ta över efter sin far.

 

 

Det var Gustav Vasa, det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela