historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Den berömde dopvaggan

Publicerad 2015-10-24 19:18:00 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Hej! Ja, nyss kom ju nyheten om att kronprinsessan väntar barn. Några veckor efter det damp ännu en nyhet ner, prinsessan Sofia väntar också barn. Barnen beräknas med en månads mellanrum. Mellan dessa två nyheter hölls prinsessan Madeleines sons, Prins Nicolas, dop som följdes av svenska folket på TV. För ett år sedan döptes storasyster Leonore och för tre år sedan döptes Sveriges nästa kronprinsessa Estelle. Vart vill jag komma? Jo, snart kommer, om allt går som planerat, kommer ytterligare två dop att hållas, och totalt blir det hela fem dop på cirka fyra år. Dopen, det var dem jag var ute efter. Det är ju en hel del tradition i dem, dopvaggan exempel.

Dopvaggan har sin historia ända tillbaka till 1600-talet. Den 4 december 1655 nedkommer drottning Hedvig Eleonora med en liten son. Karl (XI) föddes på Slottet Tre Kronor medan hans pappa, Karl X Gustav, var ute i fälttåg i Polen. Till dopet,som skulle äga rum den 9 december 1655, sänder Hedvig Eleonoras föräldrar, Fredrik III av Holstein-Gottorp och hans gemål Maria Elisabeth av Sachsen, en vacker, guldig dopvagga. Den som än idag används. Dopvaggan byggdes av hovbildhuggare Niclas Heimen och målaren Johan Möller vid Gottorfs slott. Till vaggan hör egentligen en kupolformad sänghimmel av rött siden, prydd med fransar och fjäderplymer också. Till det fanns det även fördragsgardiner med vita små blommor på. Men detta används inte längre.

Det är endast tronföljare som får ligga i den här vaggan efter sitt dop. Men kronprinsessan använde inte själv den, utan hennes lillebror Carl Philip. Detta på grund av att tronföljden inte hade ändrat först, så Carl Philip föddes som kronprins. År 1980 ändrades tronföljden och Victoria blev kronprinsessa. Senast den användes var av prinsessan Estelle. Alla de dagar då det inte är dop för en tronföljare står vaggan på Livrustkammaren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela