historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Digerdöden i Europa under 1300-talet

Publicerad 2015-03-21 15:45:00 i Europas historia, Medeltiden, Sveriges historia,

Hejsan!
Nu blir det något av ett litet sorgligare inlägg. Digerdöden, som drabbade Europa hårt under medeltiden. Det slår mig att jag inte skrivit så mycket om medeltiden. Eller någonting alls på sistone.
 
Digerdöden kallades också Svarta döden, Stora döden. Men är också känd under namnet Pesten.
 
Eftersom sjukdomen tagit så många liv, spridits så snabbt och drabbat så stora områden, så är faktiskt Digerdöden det största i världens historia. Nästan alla som smittades av pesten dog.
Det var så många dog, hela tiden, att man tillslut lastade på dem på skottkärror och gick och plockade upp dem här och där. Ibland begravdes dem till och med i massgravar, vilket jag tycker är en av de sorgligaste sakerna. De fick inte ens en egen grav, för folk dog hela tiden och man visste inte vad man skulle ta sig till. Hemskt, riktigt hemskt.
 
Kina var drabbat 1331-1334. Smittan spred sig sedan via handelsvägar. Det första land i Europa som blev smittat var Italien. Rättare sagt, Sicilien, som sedan fortsatte att vandra över till Italien. Och sedan, då var det bara en fråga om tid innan hela Europa blev drabbat. För att förenkla historien. Pesten spreds med hjälp av råttor. Skepp kom till Sicilien med både människor och råttor ombord. Skeppsråttorna bar på pestloppor, och kom sedan i närkontakt med människor. Mellan människor spreds det rekordsnabbt och man visste inte mycket om hygien. På denna tiden bodde ju folk på varandra, nära hela tiden. Som gjort för att smitta ner varandra.
De första landet i Norden som blev smittat av pest ska ha varit Norge 1349. Ett skepp ska ha drivit omkring (oklart om alla ombord var döda, eller inte) och man drog in skeppet. De människorna blev omedelbart smittade och dog snart. Sedan kom det till Sverige (1350) och resten av Norden.
Var tredje person i Europa ska ha dött i pesten, alltså över 30%. Det kanske låter lite, men det är en tredjedel av befolkningen.
 
Ni flesta har väl sett tavlorna, där dödssjuka ligger med en förvriden min, täckt med bölder? Många av er ryser säkert också. Man provade med olika saker för att bota dem, ett exempel är att skära upp bölderna. En helvetes smärta, som inte fungerade. Man såg på när patienterna  gled dem ur händerna. Ingen visste vad den fruktansvärda sjukdomen berodde på, eller hur den kunde stoppas. De flesta hade inte ens hört talas om den.
 
Folk spekulerade om vad detta berodde på. Vissa hävdade att det var de högre makterna. De var ju ganska vidskepliga förr, trodde på varulvar och troll. Så det är ju klart att man undrade vem i all sin dar som utsatte dem för detta.
Vissa präster sade att människorna hade syndat Gud och nu straffade Han dem genom digerdöden. Andra menade på att vinden förde med sig smittan, så fönstren hölls stängda med vaxdukar. Det fanns alla möjliga teorier och påhitt.
 
En exakt siffra över avlidna i Sverige saknas. Men ungefär 250 000-500 000 pers.
 
När jag läser igenom min text så känns det mer som en hyllningstext till de som dog, en text som får oss att ägna en tanke åt dem som förlorade sina liv i pest-vågen, män, kvinnor & barn. Det som egentligen skulle bli en ren faktatext. Men, fakta saknas ju knappast här ändå. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela