historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Eva Ekeblad, född De la Gardie

Publicerad 2015-01-04 07:00:00 i Sveriges historia,

 
Eva de la Gardie föddes den 10 juli 1724 i Stockholm och var dotter till greve Magnus Julius de la Gardie och hans hustru Hedvig Catharina Lillie. Hon gifte sig 1741 med greve Claes Claesson Ekeblad och är idag kanske mest känd under sin makes efternamn, Eva Ekeblad. 
 
Eva var den första kvinnan som blev invald till kungliga vetenskapsakademien, detta ägde rum år 1748. Det var på grund av hennes "uppfinning" att göra brännvin på potatis. Potatis kom att spela en stor roll i hennes karriär som vetenskapskvinna, hon uppfann även potatisstärkelse och puder gjort på potatis. Typiskt för 1700-talet var att både män och kvinnor pudrade sin ansikten och peruker kritvita och Eva kom då på att man kunde göra detta av potatis. Innan det var det stärkelse eller mjöl av korn, vete och råg som gällde. Samma sak var det med brännvin.
 
Evas make var ofta frånvarande, så det var ofta hon som fick ta hand om godsets förvaltining. De fick tillsammans sju barn. Hon dog, 15 år efter sin make, den 15 maj 1786 och blev 61 år gammal.Det skulle dröja 209 år tills en nästa kvinna blev invald i akademin. 
 
 

Eva Ekeblad i egen hög person. (Bild: wikipedia) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela