historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Eva Ekeblad, född De la Gardie

Publicerad 2015-01-04 07:00:11 i Sveriges historia,

 
Eva Ekeblad ( född De la Gardie ), föddes den 10 juli 1724 i Stockholm och var dotter till greve Magnus Julius De la Gardie och hans hustru Hedvig Catharina Lillie. Hon gifte sig 1741 med greve Claes Claesson Ekeblad. Eva Ekeblad var alltså svensk grevinna & vetenskapsman-kvinna.  
 
Eva var den första kvinnan som blev invald till kungliga vetenskapsakademien år 1748. Det, tack vare hennes uppfinning att göra brännvin på potatis. Hon kom på en hel del med potatis. En av dem var potatisstärkelse till exempel. En annan var puder. Typiskt för 1700-talet var att både män & kvinnor pudrade sin ansikten och peruker kritvita. Eva kom då på att man kunde göra puder av potatis. Innan det var det stärkelse eller mjöl av korn, vete och råg som gällde. Samma sak var det med brännvin. Det var också gjort på korn, vete och råg. Men nu när potatisen användes till det, kunde man baka fler bröd av sädesslagen. På den tiden var Sverige inte precis rikt på alla sädesslagen.
 
Evas make var ofta frånvarande, så det var ofta hon som fick ta hand om godsets förvaltining. De fick tillsammans  7 barn. Hon dog, 15 år efter sin make, den 15 maj 1786. Hon blev alltså 61 år gammal.
 
Ja, Eva Ekeblad var en vetenskapskvinna, den första kvinnan invald till Kungliga vetenskapsakademien. Det skulle faktiskt dröja 209 år, innan nästa kvinna blev invald.

Det var lite kort om Eva Ekeblad.

Eva Ekeblad i egen hög person. (Bild: wikipedia) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela