historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Adelsherrarnas mode under 1700-talet

Publicerad 2015-01-10 07:00:00 i Historiska garderober, Sveriges historia,

 
Dags för oss att bege oss in i ännu en historisk garderob. Denna gången de adliga männen under 1700-talet. Vi har ju redan besökt damernas och det finns också att läsa här på bloggen.
De skiljer sig faktiskt inte så mycket mellan....nej, låt mig säga såhär istället: Det fanns en del likheter mellan kvinnorna & männens mode under 1700-talsets adel. Vi börjar med sminket.
 
Precis som hos kvinnorna, sminkade man brösten, halsen & ansiktet vitt, kritvitt, med puder. Det var inte fint att vara solbränd, eftersom det betydde att man var ute och arbetade utomhus hela dagarna. Så vitt var det, i rätt nyans. De olika vita nyanserna speglade hur högt uppsatt inom adeln man var. Sminket kompletterades också med röd, tydlig rouge.
 
Till kläderna:
Förts och främst. Stora vader! Det är väl ganska klassiskt i historien. Det var ju mode redan under 1500-talet. I alla fall så var det stora vader som var attraktivt. Hade man inte tillräckligt stora själv, fanns det lösvader. Visst låter det lustigt? Då löd också rådet att ha på sig 3 par åtsittande strumpor över lösvaderna, så att det inte skulle synas kanter & att det skulle se mer naturligt ut. Men för att framhäva "sina attraktiva vader" så bar man knäbyxor. Den som kom på det måste ha uppfattat sig själv som ett geni, haha. Man hade sedan skjortor, västar och jackor på sig. Fint utsmyckade också  och synliga stora knappar på jackan. Ni har väl alla sett de vida armarna på jackorna, förreseten? De var ofta brett uppvikta och låter då den spetskantade skjortärmen falla ner över handen. Västarna var ofta ganska lång. Männen hade även en "kravatt". Det var som en liten halsduk med spets.
 
Peruker gällde såklart också män. Stora peruker som pudrades vita. Man var inte särskilt hygienisk på den tiden så löss och annan ohyra drogs till perukerna. Svetten kom inte ens de med adligt blod ifrån. Men som ett mirakel så gjorde parfymen entré i Frankrike då. Det måste ju varit en stor lättnad att slippa lukta & andas denna otrevliga doft. Att man själv luktade kanske man inte kände av?Så det var väl bara att spruta på en stor mängd parfym och låtsas som att det regnar.
Kroppen då? Den skulle inte vara muskelös, som idag. Det tydde på att man använde kroppen för att försörja sig, alltså arbetarklass.
 
Ja, det vore väl något att gå klädd a lá1700-talet idag och vända upp och ner på våran ideal, men jag tror inte att någon person skulle vilja gå omkring och leva med dessa lukter & ohyra som var normalt i deras liv. Dem som levde på 1700-talet, alltså. 

Här ser vi ett par under 1700-talet.
 
 
(Bild: tagen ur filmen "Gustav III:s äktenskap")

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela