historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Adventsljusstakens historia

Publicerad 2015-12-23 13:56:50 i Julens historia, Sveriges historia,

Här kommer ett inlägg om adventsljusstakens historia:

Från början härstammar traditionen att tända ljus (plural eller inte) varje söndag i advent från Tyskland såvitt man vet. Då hade man en liten adventsgran på ett bord som varje söndag i advent fick sju stearinljus tända. En för varje veckodag. Den fjärde advent fanns det alltså totalt 28 ljus tända i granen. Detta fanns även i Sverige efter 1870-talet. Men så var det ju det där med julgranarna. ”Vanliga julgranarnas” popularitet steg i höjden, adventsgranen dog ut och ersattes av adventsljusstaken, på 1920-1930-talet och då tände man också bara ett ljus varje advent. Som idag. Detta är faktiskt väldigt svenskt, ljusstakar med endast fyra ljus för advent.

När vi ändå håller på kan vi ju utveckla det hela ännu mer och ta dessa stakar till nya höjder. Ja, det tyckte i alla fall en göteborgare vid namn Oscar Andersson. 1934 uppfann han de elektriska ljusstakarna och fem år senare, 1939, såldes de första 2000 upplagorna för 13 spänn styck. Blev det en stor succé? Jag kan väl säga såhär: De säljs än idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela