historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Adolf Fredriks dödsdag

Publicerad 2017-02-12 19:31:32 i 1700-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia,

Den 12 februari 1771 dog Sveriges kung Adolf Fredrik på Stockholms slott, sextio år gammal. Han hade vid sin död suttit på Sveriges tron i nästan tjugo år.

Adolf Fredriks död är nog en av de mest kända bland de svenska regenterna. Han åt ihjäl sig, brukar det heta, och historien är starkt förknippat med ljuvliga semlor. Kungen åt mycket riktigt en stor måltid innan han avled, bestående av böckling med rysk kaviar, hummer, surkål, ostron, kokt kött och slutligen en hetvägg, som det kallades förr. Det var en bulle med kanel, mandelmassa och varm mjölk. Litet senare fick kungen ett slaganfall och dog. Det var den 12 februari 1771 och han lämnade efter sig en sörjande änka och fyra barn. Äldste sonen och tronarvingen Gustav befann sig för stunden i Paris och fick skynda tillbaka hem till Sverige för att inta sin plats på tronen. Begravningen ägde rum den 30 juli samma år i Riddarholmskyrkan.

Kungen valspråk var: Statens välfärd min välfärd.

Vila i frid, Adolf Fredrik.Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela