historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Sveriges nationaldag

Publicerad 2016-06-06 19:21:19 i Sveriges historia,

                                    Sveriges nationaldag, 6 juni

 

Idag är det Sveriges nationaldag och att vi valt att fira Sverige just detta datum har såklart en anledning.

En av orsakerna är kung Gustav Vasa (kung över Sverige 1523-1560), vilket är föga förvånande. Han kallas ju landsfadern, grundaren till den moderna svenska staten och om det är någon kung som vi skulle hylla genom nationaldag så är verkligen han en bra kandidat.

Jag skrev nyss en text om honom, (sök på: historiaglimtar Gustav Vasa), han har som sagt gjort mycket för Sverige, inte minst bröt oss loss från Kalmarunionen, införde protestantiska kyrkan, istället för katolska, och införde ett kungligt arvrike och mycket mer. Hans koppling till nationaldagen är att han utropades till kung just den 6 juni (1523).  

En annan grej som också hände den sjätte juni, några sekel efter Gustav Vasa, var att en annan kung skrev under 1809 år regeringsform. Denna regeringsform fastslog att makten skulle delas mellan kungen, rådet & riksdagen och det var Karl XIII som skrev under. Han hade bestigit den svenska tronen efter hans brorsson Gustav IV Adolf, och man var inte nöjd med hur han hade styrt landet. Nu ville man alltså dela upp makten en aning mer. Men kungen hade fortfarande en kraftfull ställning, det var han som formellt sätt styrde landet. Kung Karl XIII:s hand for alltså över detta papper den 6 juni.

Innan man började att fira nationaldag hette den 6 juni endast svenska flaggans dag, men år 1983 blev det till en officiell nationaldag för Sverige. År 2005 blev det också till en röd helgdag. Innan man beslutade att just den 6 juni skulle bli svensk nationaldag fanns även 30 november (Karl XII:s dödsdag) & 6 november (Gustaf II Adolfs dödsdag) med som förslag.

 

Ha en underbar nationaldag, allihop!

För Sveriges nationalsångs historia, sök: historiaglimtar Sveriges nationalsång, eller bläddra längre ned i bloggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela