historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Att grubbla....

Publicerad 2015-05-18 22:33:00 i

Hej! Jag inleder detta med att säga, att ibland blir jag tokig på att grubbla över historiska mysterier, eller historiens olösta gåtor, ouppklarade historier eller varför inte historiens största mysterier - kalla det vad ni vill. Nu vill jag dela med mig av några stora mysterier till er.
 
Mona Lisa 
Ett av världens mest berömda konstverk av konstnärernas mästare Leonardo da Vinci. Vem är modellen med det hemlighetsfulla leendet som hela världen känner till? Tavlan målades på tidigt 1500-tal, så det är längesedan. Är Mona Lisa en verklig person, eller har da Vincis hittat på henne? Nu spekuleras det ju kring att man kanske vet vem det är. Jag är fortfarande tveksam.
Men det kanske är det charmiga med konstverket. Vi vet inte säkert vem det är, det blir gåtfullt, hemlighetsfullt och mystiskt. Jag menar kvinnan är världskänd men ändå okänd. Behöver jag skriva mer?
 

 
Drottning Kristina av Sveriges abdikation
Varför abdikerade en av Sveriges få regerande drottningar? Som jag skrev på inlägget om Kristina så följde svaret på den gåtan, drottningen i graven i Rom. Vi kommer ju aldrig få veta säkert. Den största teorin är att drottingen abdikerade på grund av hennes religion. Hon var nämligen katolik och Sverige var protestanter. Men är det argumentet tillräckligt starkt? Kanske vantrivdes hon bara, eller så blev det för mycket allt tillsammans. Eller så kände hon sig kanske inte "fri"? Ja, vem vet? Drottning Kristina, uppenbarligen.
 
Ale stenar
En av mina stora funderingar. Här är det egentligen två frågor. Först och främst, vad är det för något? Alltså varför står dem där egentligen, är det en grav eller en solkalender? Oerhört intressant. Andra frågan, hur i all sin dar lyckades dem resa dessa tunga stenar på fem ton? Lyftkran kan vi ju utesluta... Jag låter det tala för sig själv och går vidare till nästa.
 
Karl XII:s kula
Ja, hela historien om Karl XII:s död är intressant. Det sägs ju att konungen ska ha blivit skjuten av en knapp, med brist på kulor. Nästa påstående, det var en av hans egna mannar som avlossade....kulan.....knappen....vad det nu än var. Det finns faktiskt idag inga bevis på att det ska ha varit en knapp som dödade Karl XII, inte heller att det var en av hans egna soldater. Är detta en klassisk myt om en av Europas mäktigaste män på denna tiden? Finns tyvärr inget svar, det är därför den finns med på min grubbel-lista.
 
 
Karl XII:s likfärd. En av mina favorit målningar.  
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela