historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Stockholms slottsbrand 1697

Publicerad 2015-06-17 19:24:13 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Slott & Byggnader, Sveriges historia,

Hej! Idag ska det handla om slott, ett riktigt sagoslott, med höga torn och stora slottsdörrar. Men slottet fick kanske inte sitt sago-slut..... Gamla slottet tre kronor, såklart!

Kung Karl XI har precis avlidit (15 april 1697) och hans lik ligger kvar på slottet. Han dog efter en tids sjukdom, magcancer. Stämningen kan ju tänkas vara lite dämpad, fylld med sorg på vårt gamla slott, Slottet tre kronor. Vi sörjde vår gamla konung, men var kanske nyfikna, rent av ivriga på vår nya kung. Karl XII ska nu bli kung och Sverige är på väg mot nya tider. Visserligen stormaktstidens fall, men innan dess ska vi få avnjuta en rad stora segrar mot Danmark, Polen och Ryssland. Men tillbaka till 1697 och slottet, monarkins bas och Stockholms grund.

Klockan två på eftermiddagen (viktigt med rätt tid), den 7 maj 1697 utbryter en eldsvåda uppe på vinden ovanför rikssalen, i slottets södra del. Slottet var byggt av sten men taket av koppar och som vissa av er kanske vet, så leder koppar värme bra, så branden spreds sig snabbt.

Det var ingen mindre än brandväktarens hustru som upptäckte branden först. Men när hon väl varnat så fanns det ett problem, ett ganska stort problem - branden hade blockerat vägen till barandutrustningen. Skrattretande.

Nu var det bråttom, elden spred sig snabbt som attan. Kungafamiljen, hovfolket - alla fick lämna slottet. Åtta kanoner och den stora klockan rasade genom slottet ända ned till drottningens vinkällare. Tjänstefolket försökte rädda så mycket som möjligt, men det var svårt. Det kungliga biblioteket drabbades hårt. Några vakter stannade vid den stora järndörren in i det sista, medan bibliotekarien och hans medarbetare påbörjar räddningsarbetet. En del böcker staplade man i travar och bar ut, men när trappuppgången börjades fyllas med rök, då gällde annan taktik. Nu kastade de ut böckerna genom fönstret. Ja, allt de såg fick ta sin flykt genom fönstret. Man lyckades bland annat rädda den berömde Silverbibeln på det viset. Då fick någon stå nere utanför slottet och ta lira. Nej, jag skojade bara, men enligt ett vittne ska någon ha blivit träffad i skallen av en flygande bok, vars hem håller på att brinna ned. Sant? Det vet vi inte, det publicerades i en bok 50 år efter branden.

Order skickas ut att rädda arkiven. De lyckas ta sig in i Riksarkivet, där står lamslagna tjänstemän och visste inte vad de skulle ta sig till. När de äntligen kommer igång med räddningsarbetet var de modiga och lyckas rädda en hel del.

Det var inte bara böcker som blev förstörda av branden, en tredje del av arkivmaterialet brann upp. Där bland en del medeltidsbrev och brev från generaler från 30-åriga kriget.

Tre dagar efter branden hålls slotträtt. Vem är skyldig? Det visade sig att brandmästaren Sven Lindberg inte hade varit på plats, lika lite som hans två knektar som skulle ha vaktat. Men brandvakterna ska finnas på plats dygnet runt och inte släppa in någon annan än pigorna. Varför branden ska ha startat är oklart, men antagligen så var det en spricka i skorstenen och litet skräp ska ha legat där också.... I alla fall så fick brandmästaren Sven 7 gatlopp och 6 års straffarbete, likaså den ena brandvakten medan den andra endast fick 5 gatlopp. Straffen skulle ha varit hårdare, men kung Karl XII mildrade dem en aning.

Det känns ändå skönt att kunna skriva att ingen omkom i branden. Ingen kunglig, ingen adlig, ingen av tjänstefolket. Kungliga familjen flyttade till Wrangelska palatset och bodde där tills det nya slottet idag, stod klart år 1754. Stockholms slott.

Berömt konstverk av Stockholms slottsbrand. De vi ser är då i mitten änkedrottningen Hedvig Eleonora som stöttas av sina barnbarn Karl XII och hans syster Hedvig Sofia. Framför dem springer lillasyster Ulrika Eleonora den yngre med sina hundar. 


Gamla slottet Tre Kronor, innan branden. Imponerande. 


Ja, det är slottet....som brinner. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela