historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Nationaldagen

Publicerad 2015-06-04 20:27:00 i 1800-tal, Sveriges historia, Viktiga år,

Hej! Nu börjar det dra ihop sig till Sveriges nationaldag! Har du någonsin tänkt och funderat på varför vi firar Sveriges nationaldag? Varför just den 6 juni? Oavsett om jag precis introducerade dig till denna tanke (eller tvärtom, introducerade tanken till dig) eller om du faktiskt gått och grubblat dig tokig på detta, mer eller mindre, så har jag svaret till dig nu. Just ni när jag skriver detta så lyssnar jag på Du gamla, du fria för att komma in i stämning. Gör det också medan du läser, det är himla harmoniskt. En superbra låt enligt mig.
 
En av anledningarna till nationaldagen är vår gamla kung Gustav Vasa. Jag låter det tala för sig själv. Nej, men Gustav Vasa har gjort en hel del för Sverige, bröt Kalmarunionen, sparkade ut påven och katolicismen, översatte bibeln och gudstjänsten från latin till svenska (äntligen kunde vi svenskar hänga med på söndagarna i kyrkan...) gjorde kyrkans egendom till statens och kronans och räddade oss från dåtidens fiende Danmark och dess regent kung Kristian II, eller som svenskarna kallade honom: Kristian Tyrannen, som är anledningen till att det rann blod längst Stockholms gator i Stockholms blodbad 1520. I alla fall för att komma till poängen, Gustav Vasa lät sig utropas till kung över Svearike, Sverige den 6 juni 1523. 6 juni - Sveriges nationaldag. Men det är inte bara därför, faktiskt.
 
Anledning nummer två. En annan kung, några sekel efter Gustav Vasa, Karl XIII skrev under  det nya 1809-års regeringsform, den 6 juni såklart. Mer om regeringsformen och vad den fast slog en annan gång, det är nationaldagen vi har i fokus nu.
 
Men vi har inte alltid firat som idag. Dagen har firats sedan 1893, innan dess kallades den för svenska flaggans dag. Vi blev nog litet inspirerade av Norge & Danmark som redan hade sina dagar fast spikade i kalendern. Svenska flaggans dag blev en formell nationaldag år 1983. Lite liknande tal, 1893 & 1983. Men det var först 2005 som den 6 juni blev en helgdag.
 
Ha en trevlig nationaldag, allihopa!  
 

Sveriges flagga i topp. (Bild: nationaldagen.se)
 

Ser han, Gustav Vasa, inte litet smånöjd ut över att vara orsaken till Sveriges nationaldag? Det tycker jag i alla fall.  
 


Sen har vi ju såklart den här mannen också, vars hand skrev under 1809 års regeringsform. Pampigt porträtt, Karl XIII! 
 

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela