historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Kungligt bröllop - att gifta sig av kärlek

Publicerad 2015-06-09 17:27:00 i Sveriges historia,

Ja, snart smäller det! Kungen och drottningens tredje barn gifter sig, denna gången ett prins bröllop. Jag tror att många av oss minns när kronprinsessan Victoria fick sin prins eller prinsessan Madeleines sagolika bröllopsklänning. Jag brukar sitta bänkad vid kungliga bröllop eller dop, just på grund av traditionerna. Och alla vackra klänningar och diadem som gästerna bär, såklart. Bröllop är fina, och det är så mycket glädje i dem och kärlek. Det lyckliga paret får äntligen varandra och så vidare. Men så har det inte alltid varit. Det blir ingen riktig historia idag, mer en jämförelse mellan (kungliga) bröllop idag och förr.
 
 
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist har ju funnit varandra genom kärlek, liksom kronprinsessan, prinsessan och kungen själv. Förr var det ofta arrangerade äktenskap som skulle gynna landet politiskt och fixa en allians. Det finns faktiskt bara två regenter i vår Sveriges historia som gift sig av kärlek. Eller rättare sagt, två regenter som gift sig utav kärlek med en person som icke är av kunglig börd. Eller adlig, för den delen heller. Carl XVI Gustaf & Silvia, alltså kungaparet idag, och sedan Erik XIV & Karin Månsdotter, på 1500-talet. 
 
Karin Månsdotter var en av Eriks alla älskarinnor. Men skillnaden md henne var att de blev förälskade och Erik gifte sig med knektdottern som sedan kröntes till drottning av Sverige. Den historien har jag redan skrivit om, ifall ni nu blev intresserade. Kungen idag, hans historia känner väl de flesta till. Hur han träffade Silvia och det berömda "klicket" uppstod.   
Alla andra regenters äktenskap har varit arrangerade, vissa fall har de varit lyckliga, andra inte. Exempel på lyckliga är Gustav Vasa & Margaretha Leijonhufvud, Gustav II Adolf & Maria Eleonora av Brandenburg och Karl XI & Ulrika Eleonora den äldre. Gustav III & Sophia Magdalena av Danmark är ett exempel av ett mindre lyckligt äktenskap.....  Paret förlovades innan de hunnit fylla två-siffrigt.
 
 
Det är ju regenten (exempel kungen idag) som bestämmer eller godkänner om en prins eller prinsessas val är lämpligt och acceptabelt eller inte. Skulle kungen ha känt för det skulle han kunnat tvinga Carl Philip att välja mellan Sofia eller prinstiteln. Att han inte gjorde det, det var ju väntat - hans andra barn fick ju "en av folket" och även han själv. Men det finns några regenter som inte var rädd för att ta i med hårdhandskarna. Varken Oscar II eller Gustaf V godkände detta. Valde inte prinsarna rätt åkte de ur systemet med huvudet före. Nej, men ni förstår ju. Prins Bertil exempel, han väntade med att gifta sig med Lilian tills vår kung idag besteg tronen, för han godkände att Lilian fick bli prinsessa och Bertil förblev prins.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Birgitta Streifert

Publicerad 2015-09-13 16:07:45

Det är intressant att läsa din blogg.
Jag är väldigt stolt över dig.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela