historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Gustav III & Sofia Magdalena

Publicerad 2015-07-05 12:07:00 i 1700-tal, Kungar & drottningar, Sveriges historia, Äktenskap & Bröllop,

Idag ska det handla om bröllop & äktenskap. Jippie, jippie! Och kungliga sådana, trippel jippie. Det ska handla om Sveriges kung Gustav III under sent 1700-tal och hans gemål, den danska prinsessan Sofia Magdalena. Eller på danska, Sophie Magdelene.

När kronprins Gustav av Sverige var fem år gammal blev han förlovad med den jämngamla prinsessan Sofia Magdalena av Danmark. Fem år, inte ens tvåsiffrigt! Så ni förstår ju, här handlar det inte om kärlek - nej, här är det politiskt arrangerat och allians skapande mellan två riken och nationer. Kärlek är överskattat.

Gustav föddes den 24 januari 1746 som son till Sveriges regerande kungapar, Adolf Fredrik & Lovisa Ulrika. Eftersom han var parets äldsta son så blev han alltså kronprins. Mer om Gustav III i ett separat inlägg senare.

Sofia Magdalena av Danmark:

Prinsessan föddes den 3 juli 1746 i Köpenhamn. Hon var dotter till Danmarks kung Fredrik V och hans gemål Louise. Louise i sig var dotter till den engelska kungen Georg II, och då fick vi in engelskt blod i Sveriges kungahus. I alla fall.

Det sägs att mamma Louise skall ha varit rädd för att hennes dotter skulle behandlas illa av sin blivande svärmor Lovisa Ulrika. Lovisa Ulrika var känd för sin stolthet och hennes fientlighet mot allt som hade med Danmark att göra. Hon ville att hennes blivande svärdotter skulle uppfostras i Sverige  vid hovet men detta, ganska känslolösa, förslag gick inte Louise eller Fredrik V med på. Förlovningen blev officiell år 1751, samma år dör Louise. Louise var gravid med sitt sjätte barn men dog den 19 december, endast 27 år gammal. Fredrik V gifte snart om sig och hans mor tog över hans barns uppfostran. Sofia Magdalenas uppfostran av farmodern var strängt religiös men också mycket kärleksfull.

Även om Lovisa Ulrika inte var så positiv till äktenskapet så var Sverige det. Man hoppades på att Sofia skulle vara som den senaste drottningen från Danmark vi hade i Sverige- Ulrika Eleonora den äldre som var väldigt omtyckt av svenska folket. Man hoppades också på att Sofia skulle vara mer mild och god än den bryska Lovisa Ulrika.

Nu var det dags för bröllop, helt plötsligt blev det bråttom. Det hela skulle äga rum i Stockholm. Man skulle fixa parets blivande bostad - Stockholms slott - bröllopsceremonin skulle formas in i minsta detalj och bröllopsklädseln var också viktig. Särskilt för Gustav, där var han engagerad. Allt skulle vara enligt senaste modet. Som ni kanske vet så var Frankrike mycket det land som styrde modet. Alltså en självklarhet att bröllopsdräkten skulle sys i Paris, så Gustav gjorde sin beställning. De fick jobba för högtryck på grund av tidspressen. Men ett stort problem uppstod snart. Man hade inte fått kronprinsens mått, så vad skulle man ta sig till? Man tog tillslut måtten av en man som man bedömde hade samma storlek som Gustav. Dräkten ska i alla fall ha kommit oskadd fram till Stockholm i tid. Både Gustavs dräkt och Sofia Magdalenas finns än idag bevarad i Livrustkammaren. Jag har själv varit där och beundrat dem, magnifika. Förstår att de fick ha dubbeldörrar förr, med tanke på Sofias klännings höfter.

Den 8 oktober 1766 var det dags att bege sig till Sverige för Sofia Magdalena. Hon fick ta farväl av sina syskon, sin styvmoder och farmor som hon aldrig kom att återse. Hon fick inte ta med sig några egna hovdamer heller. På bryggan i Helsingborg står Gustav och väntar på att få ta emot sin blivande brud som han aldrig träffat i hela sitt liv, men varit förlovad med en stor del av. De kände i alla fall igen varandras utseende på grund av de smickrande porträtt som skickats till varandra. Resan mot huvudstaden började och självaste bröllopet hölls den 4 november 1766.

Den 12 februari 1771 dör kung Adolf Fredrik och den 29 maj 1772 kröntes Gustav till kung Gustav III av Sverige och Sofia Magdalena blir drottning av Sverige. De kröntes i Stockholms Storkyrka.

Det var ett olyckligt äktenskap, även om jag kanske lyst upp det en aning nu, haha. Det rådde kyla och makarna tog avstånd från varandra. Det dröjde nio år innan äktenskapet fullbordades. Nio hela år. Men år 1778, tolv år efter bröllopet, föddes den efterlängtade arvingen. Den lilla prinsen togs emot med stor lycka över att ha säkrat tronföljden. Gustaf Adolf blev namnet.

Som om inte paret haft det jobbigt nog, så uppstod rykten om att inte kungen själv är far till barnet, utan hovstalldrängen Adolf Fredrik Munk. Paret ska ha haft problem med att förstå hur man skulle gå tillväga för att fullborda sitt äktenskap och Munk fick ställa upp som instruktör. Detta rykte ska ha satts igång av kungens egna mor, änkedrottningen Lovisa Ulrika (hon igen?, haha!) och historiker är rätt säkra på att det bara är rykten.

Men snart fick drottningen ett missfall och efter det föddes en till son (1782). Men lilla Karl Gustav dog snart, 1783. Då blev föräldrarnas förhållande kyligt igen.

Den 16 mars 1792 blir teaterkungen Gustav skjuten på en av alla hans maskeradbaler. Kungen förs till sitt rum och gärningsmannen grips och avrättas. Men kungen drar på sig en rad andra sjukdomar och avlider 13 dagar efter balen. Efter hans död, den 29 mars 1792, så drog sig Sofia Magdalena tillbaka till Strömsholm och därefter Ulriksdals slott. Hon fick uppleva, faktiskt, när hennes son blev avsatt som kung och landsförvisad, samt när Jean Baptiste Bernadotte blir vald till Sveriges nya tronföljare. Änkedrottningen dog den 21 augusti 1813.

Här är lille Gustav som barn. 

Sofia Magdalena i sin bröllopsklänning med ett släp på tre meter....

Ännu en tavla på den svenska drottningen. 

Gustav III. 
Kungen i sin kröningsdräkt. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela