historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Vasaskeppet

Publicerad 2015-01-04 08:15:37 i Kungar & drottningar, Sveriges historia, Viktiga år,

Varför är Vasa- skeppet så ihågkommen? Vi kan väl börja våran historia och se ifall vi kommer fram till ett svar. Okej?

Sveriges kung var på den här tiden Gustav II Adolf. Lejonet av Norden, som han bland annat kallades. Han var en krigarkung och det är kanske inte just Vasaskeppet man förknippar med Gustav II Adolf. Han kallades Lejonet från Norden därför att Sverige var då en stormakt. Han var duktig i krig osv. Alltså sker allt detta under stormaktstiden i Sverige, då Sverige låg i krig. Kungen ville ha 4 nya skepp till sin flotta. Skepp som skulle symbolisera Sveriges militära & politiska makt. Den dåvarande flottan var inte i sitt bästa skick, det gick ju inte bättre när den råkade ut för storm och 10 skepp gick på grund. Så kungen ville ha 4 nya skepp, och det var byggmästaren Henrik Hybertson som skulle "bygga" eller rättare sagt rita dem. Det skulle vara 2 stora skepp och 2 små. Vasa är ett av de stora. Arbetet började, men det ska under någon gång ha drabbats av ekonomiska problem, som försenade bygget en smula. Men kungen skickade brev till byggmästaren Henrik om att rappa på.

Skeppen skulle byggas av ek. Och på den tiden var det bara staten som fick hugga ner eken. Vasa skeppet hade 32 kanoner på varje sida av skeppet. Men år 1625 blev byggmästaren Henrik sjuk och dog år 1627. Han fick aldrig se sitt skepp färdigbyggt. Hans assistent tog då över arbetet. Den 10 augusti år 1628 stod Vasaskeppet klart för att segla. Kapten Söfring Hansson beordrades att hissa segel. Nu verkade allting gå enligt planen, eller hur?

Men så händer det fruktansvärda.... 120 meter från stranden, där skeppet sjösatts, sjunker Vasaskeppet. Skeppet var lastat för tungt, med bland annat kanoner. Ombord var det ca 150 personer därav 30-50 drunknade, alla kunde ju inte simma på den tiden. De överlevade klängde sig fast vid flytande bråte. Vatten trängde in genom hålen där kanonerna satt. Ja, så sorgligt slutade det för Vasaskeppet! Men så tänker ni:

- Men Vasamuseet då? Där finns ju skeppet?

Japp, det gör det. Runt år 1961 lyftes Vasaskeppet upp ur vattnet. Efter 333 år fick det vackra skeppet se dagsljus igen. Så nu finns Vasa skeppet på Vasamuseet i Stockholm.
Så tillbaka till frågan varför är skeppet så ihågkommen? Vad tror du? 
Jag vill passa på att tipsa om Vasamuseet. Jag besökte museet för bara någon vecka sedan. 
"Oj, vad stort skeppet är!" Det var min första tanke. Ja, man har ju läst om måtten och allt sådant, men att se det med egna ögon..... Det var mäktigt. 


(Bilderna ursprunligen från Wikipedia)


(Bild av: Historiaglimtar)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela