historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Pengar, pengar, pengar

Publicerad 2015-08-11 11:40:00 i Sveriges historia,

Ja, pengar har alltid varit viktigt. Med pengar har man alltid visat vem man var i historien. Jag kan köpa såhär mycket, titta bara på mitt stora, pampiga slott! Eller min guldbroderade väst. Litet så. Jag får en hel del frågor om vem ansiktena tillhör på våra sedlar. En del mer bekanta än andra. Därför radar jag nu upp dem, varsågoda!
 
 
Tjugolappen:De flesta vet nog vem detta är. Om jag säger Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige? Såklart, Selma Lagerlöf! Föddes 20 november 1858 i Värmland. Hon var en uppskattad författare och har även tilldelats Nobels litteraturpris. Inte illa... Det var 1909. Innan dess var hon lärarinna i en flickskola och var en mycket uppskattad sådan. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt och var den första kvinnan som blev invald till Svenska Akademin, år 1914, som ledamot. Hon kan man säga hade händerna fulla.
 
 
Femtiolappen:Det här är en knepig en. Inte många vet vem denna kvinna är, så det är ingen mening att låta er gissa. Kan ni den, så kan ni den. Jenny Lind, född 6 oktober 1820 i Stockholm. Hon var en operasångerska och hovsångerska. Hon blev internationellt känd och drottning Viktoria av England kom på hennes konserter i England, bland annat. Hon blev kallad den svenska näktergalen och H.C Andersens bok med just titeln Näktergalen ska vara en hyllning till svenskan Jenny. Ja, vem vet? 1840 utnämndes hon till hovsångerska av Oscar I. Hon har uppträtt litet här och där och även fast hon inte var bosatt i Sverige under senare delen av sitt liv så skänkte hon stora summor pengar till välgörenhet i sitt fosterland.  


 
 
Hundralappen: Carl von Linne. En svensk vetenskapsman som levde under 1700-talets frihetstid. Tur det, hade han levt femtio år tidigare kunde han vara en av alla de svenska män som stupat i krig. Han var väldigt intresserad av naturen, vilket han delade med sin far. Fadern var präst och det ville man att Carl också skulle bli. Men han hade andra planer, tur nog. Han är så extremt känd för att ha tilldelat växter och djur namn på latin. De används än idag, runt om i hela världen, trehundra år senare. År 1757 blev han adlad till namnet han idag bär. Eller bar. Carl reste mycket, bland annat till Norrland, och hans dagböcker finns bevarade som han antecknade i. De flesta i alla fall. Han hade en del lärjungar också - det var inte Jesus ensam om.
 
 
Femhundralappen:Nu börjar vi snacka! En av mina favorit sedlar, delad förstaplats med tusenlappen. Karl XI kan vi skåda på den. Kung, såklart, och föddes den 24 november 1655 och var kung över Svearike 1660-1697. Skaparen av Karolinska armen och personen som tog tillbaka Skåne till Sverige från Danmark. Det var faktiskt en del skåningar som blev smått upprörda (!?) när Karl XI kom med på en sedel. Jag kan ju tycka att det är litet överdrivet att vara så upprörd över något som hände för mer än 300 år sedan.... I alla fall. Karl XI avskydde krig och ville inte att vi skulle hamna där igen. Därför rustade han upp Sveriges militär från grunden. Så när sonen kom till makten senare var Sverige redo. Jag tänkte ta ett separat inlägg om kungen senare.


 
Tusenlappen:Ingen mindre än landsfadern själv, Gustav Vasa. Det finns så mycket att skriva om denna man. Så. Mycket. Men för att göra en lång historia kort, han bröt oss ur Kalmarunionen, ledde uppror mot den danske kungen (eller tyrannen om Sverige kallade honom) Kristian II som är anledningen till Stockholms blodbad 1520, var först med att åka Vasaloppet, bröt med den katolska påven i Rom - gjorde Sverige protestantiskt, översatte Bibeln och Gudstjänsten från latin till svenska (nu kunde vi svenskar hänga med) och var far till elva barn. Inte illa det, inte.


 Snart kommer det nya pengar, nya sedlar. Jag har inte riktigt koll på vilka som ska pryda dem, men jag är inte helt nöjd i alla fall. Jag kommer att sakna dessa vi har nu, men som alltid i historien: Tiden för med sig förändringar.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela