historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Emilie Flygare-Carlén

Publicerad 2015-10-05 20:53:56 i 1800-tal, Författare, Litteraturens historia, Sveriges historia,

Hejsan!
Nu ska ni få läsa om Emilie Flygare-Carlén, en svensk författarinna. Kanske inte en jättekänd liten fröken, men det ska vi ändra på.
Emilie föddes 8 augusti 1807 i Strömstad och var yngst av 14 (!) syskon. Modern hette Margareta Smith och fadern Rutger Smith. Herr Smith var handlare & sjökapten, och ägnade sig åt handel med trä, salt och spannmål, vilket han fraktade över Östersjön. Som liten flicka fick Emilie följa med sin far på fraktarresor och som 17-åring hade hon ansvar för en egen båt.
 
Emilie gifte sig på sin tjugonde födelsedag 1827 med Axel Flygare, en stadsläkare. De flyttade till Småland och fick fyra barn tillsammans, varav två dog som spädbarn. De andra två hette Edvard (född 1829) och Margareta, eller "Mimmi" som hon kallades (född 1831). År 1833 blir Emilie änka och hon flyttar med sina två barn till Bohuslän. Där hyrde hon ett par rum på en bondgård. För tillfället bodde en jurist i trakten som hon snart förlovar sig med. Jakob Reinhold Dalin hette han. Det var faktiskt han som uppmuntrade Emilie till att skriva romaner. Tur det. Emilie blir i alla fall gravid som endast förlovad. Sorgligt nog drabbas Jakob av kallbrand i benet och dör innan bröllopet hunnit stå rum. 1836 föds en liten Chatarina, som adopteras bort till sin faders släktingar efter ett år. Ett barnlöst par. Hon är sedan känd under namnet Rosa. Som om det inte vore jobbigt nog att vara änka, förlora sin fästman och behöva adoptera bort sitt barn förlorar Emilie lilla Mimmi, som dör. 1837 flyttar Emilie hem till Strömstad där modern finns och Edvard får börja sin skolgång där.
 
Nu börjar Emilie skriva på allvar. Hon skrev för att försörja sig och sonen med ett självförtroende hennes far gett henne. Hon hämtade inspiration av sin omgivning och naturen hon upplevt på sina båtresor. Hon gav ut några romaner och träffade en gång Fredrika Bremer (som jag för övrigt också skrivit om längre ner i bloggen) och bad om hennes omdöme. De fick en vänskap för livet och Emilie hade stor respekt för henne.
Emilies böcker gjorde henne snabbt populär och hon flyttade upp till sin förläggare i Stockholm. Där hittar hon kärleken igen och gifter om sig den 20 januari 1841 med författaren Johan Gabriel Carlén.
Nu har hon fått hela sitt namn som vi i eftervärlden kallar henne. Emilie Flygare-Carlén.
 
1840 var hon en av Sveriges mest lästa romanförfattare och en av de mest känd i utlandet. Hennes böcker översattes till över 13 språk. Trots det dog hon ruinerad efter en felslagen spekulation. 1892 dog hon, 84 år gammal, efter att ha överlevt sin sista man och sina barn.
 
Några av hennes böcker som än idag läses är Tistelön (1842) och Ett köpmans hus i skärgården (1859). Någon som läst dem, kanske?
 Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela