historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Posten

Publicerad 2015-05-09 16:46:00 i Sveriges historia,

Hejsan! Idag tänkte jag skriva litet om postens historia här i Sverige.
 
Alla känner vi väl till det klassiska posthornet? Nej, tänker ni, men när ni ser bilden så känner ni garanterat igen den.
Det var under 30-åriga kriget som Sverige kom på det här. 1636 tyckte en vis(s) man vid namn Axel Oxenstierna att man skulle grunda något som kunde föra brev vidare snabbt. Axel är mannen som assisterade krigarkungen Gustav II Adolf under kriget och efter hans död blev den som styrde Sverige då blivande drottning Kristina var omyndig och nu grundade Postverket.
I alla fall, var tredje mil skulle det finnas en postbonde - 1600-talets brevbärare vid varje landsvägen. Bonden var tvungen och skyldig till att föra vidare posten till rätt adress, eller i alla fall nästa postbonde oavsett tidpunkt på dygnet, väder eller vind. Bönderna hade till sin hjälp drängar och gick något snett fick bonden själv hoppa in. Om inte fick han sitta bakom galler i någon månad. 1646 börjar postbönderna ridande föra vidare posten, nu gick det snabbare. Innan fick dem springa, stackarna. Det blev nästan som stafett, när postdrängen kom till nästa postgård blåste han i ett horn (därav posthornet), och en annan dräng gjorde sig beredd att börja sin strecka, tack vare signalen. Ibland möttes drängar halvvägs för att byta post med varandra. Privata brev var inte så vanligt under detta sekel, det var staten som skickade brev.
 
Ja, dessa regler från 1600-talet höll i sig i ett par sekel, sedan ändrades det. Karl XII drev igenom en reform med posten, men det föll när konungen stupat år 1718 och vi gick tillbaka till 1600-talets strategi.
 
 
 

(Bild: Post & tele museum)

(Bild: Wikipedia) 
 

Axel Oxenstierna i egen hög person, som grundade Postverket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela