historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Fredrika Bremer - en svensk författarinna

Publicerad 2015-05-16 17:45:00 i Författare, Litteraturens historia, Sveriges historia,

Hej! Rubriken säger allt, så vi kör igång med en ny historia.
Fredrika Bremer föddes 17 augusti 1801 i Finland. Hon var dotter till grosshandlaren Carl Fredric Bremer och hans hustru Birgitta Charlotta Hollström. Paret fick sju barn, och den näst äldsta är huvudpersonen i detta inlägget idag.
År 1805 flyttade familjen till Stockholm. I Finland hade hennes far varit en väldigt framgångsrik affärsman och var ganska förmögen, men på grund av det osäkra politiska läget i Finland sålde familjen Bremer sina egendomar och stack till oss i Sverige. I Sverige köpte han godset Årsta slott, där Fredrika växte upp tillsammans med sina syskon. De undervisades i hemmet av en guvernant och familjen drog iväg på utlandsresor i Europa, vanligt i en kvinnas uppfostran förr.
Fredrika var en kvinna som inte trivdes så värst med sällskapslivet, utan ägnade sig åt filosofiska studier. Syskonen Bremer fick sig en sträng uppfostran där de varje morgon skulle gå till modern för att niga och kyssa henne på handen. Deras framtid var att bli bortgifta. Ni förstår, ogifta kvinnor på den här tiden var omyndiga och det ansågs olämpligt för en kvinna att försörja sig genom arbete. Så vad återstår? Antingen att stanna hemma hos far och mor som försörjer en, eller att gifta sig och lämna hemmet. Kul med lite valmöjlighet.
 
Fredrika fördrev tiden med att brodera eller läsa, vanliga sysslor för unga flickor förr. Hon tyckte om att studera naturen och måla (hon var väldigt duktig enligt mig), samt att spinna. På sina resor släpade hon ofta med sig sina skissblock, och på grund av det så är många av hennes släktingar, familjemedlemmar & bekanta förevigade, men är inte officiella. Än. Nej, jag skojar bara. De är i privat ägo, alltså. Hon tyckte även om att skriva. Det än nämligen vad Fredrika Bremer är känd för, en stor författarinna är vad hon var. Fredrika beskrevs som ful och klumpig, samt temperamentsfull. Som så många andra kreativa människor längtade Fredrika efter ensamhet & frihet. Hon isolerade ibland sig hemma på slottet. Det skulle jag också gjort. Om jag hade ett slott, det vill säga.
År 1828 gav hon anonymt ut Teckningar ur hvardagslifvet. Den och romanen Familjen H gjorde henne berömd. Hon arbetade en del i Norge och där skrev hon några av henne främsta böcker Grannarna och Hemmet. Dessa gjorde henne ännu mer känd, även internationellt & hennes böcker såldes över hela Europa, översatta på olika språk. Hon tjänade en del pengar, men var fortfarande omyndig. Tillslut gick hon till våran gamla kung Karl XIV Johan och bad om att förklaras myndig. Hennes önskan beviljades och hon var nu en fri kvinna, 14 december 1840.
Den nu myndiga, ogifta Fredrika drog till Amerika, besökte Karibien, samt Kuba. Hon levde livet. Men hon kämpade också mycket för de sjuka och fattiga och undervisade barn enligt vissa källor.
 
Nu, nu gäller det att hänga med - för hon har en betydande roll för kvinnors rättigheter i Sverige. 1856 ger Fredrika ut romanen Hertha. Boken handlar huvudpersonen Herthas kamp mot sin förmyndare om att inte bli bortgift och hur viktigt det är att kvinnor får sin myndighet. Det här är ingen bok som hamnar i strålkastarna i någon månad och sedan händer något nytt, som idag. Nej, boken väcker stora debatter, så pass att den svenska  riksdagen år 1858 beslöt att ogifta kvinnor får rättigheten att ansöka om myndighetskap vid 25 års ålder! Snacka om att rubba systemet. Som om inte det vore nog, Högre lärarinneseminariet - en högskola för kvinnor öppnades 1861.
 
År 1865, den 31 december dog Fredrika Bremer efter en kort tids sjukdom, 64 år gammal. Ogift och myndig.
Ja, vi kvinnor har väl en hel del att tacka Fredrika Bremer för. Om inte annat för hennes goda romaner.
 
 Jag tror att man kan besöka Årsta slott, där Fredrika växte upp, om man känner för det. Jag har själv aldrig varit där, men nu när jag skrev om det så var jag tvungen att reka läget. Kanske värt att besöka, så tummen upp- bara att starta bilen och dra. Hör gärna av er och berätta hur det var.

Föfattarinnan som ung....


Jag besökte ett museum för någon vecka sedan, på Kulturen. Där i ett inrett hus ligger en Fredrika Bremer-bok. Fort upp med kameran. (Bild: historiaglimtar) 

....och som äldre. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela