historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Stockholms slottsbrand 1697

Publicerad 2015-06-17 19:24:13 i 1600-tal, Kungar & drottningar, Slott & Byggnader, Sveriges historia,

Hej! Idag ska det handla om slott, ett riktigt sagoslott, med höga torn och stora slottsdörrar. Men slottet fick kanske inte sitt sago-slut..... Gamla slottet tre kronor, såklart!

Kung Karl XI har precis avlidit (15 april 1697) och hans lik ligger kvar på slottet. Han dog efter en tids sjukdom, magcancer. Stämningen kan ju tänkas vara lite dämpad, fylld med sorg på vårt gamla slott, Slottet tre kronor. Vi sörjde vår gamla konung, men var kanske nyfikna, rent av ivriga på vår nya kung. Karl XII ska nu bli kung och Sverige är på väg mot nya tider. Visserligen stormaktstidens fall, men innan dess ska vi få avnjuta en rad stora segrar mot Danmark, Polen och Ryssland. Men tillbaka till 1697 och slottet, monarkins bas och Stockholms grund.

Klockan två på eftermiddagen (viktigt med rätt tid), den 7 maj 1697 utbryter en eldsvåda uppe på vinden ovanför rikssalen, i slottets södra del. Slottet var byggt av sten men taket av koppar och som vissa av er kanske vet, så leder koppar värme bra, så branden spreds sig snabbt.

Det var ingen mindre än brandväktarens hustru som upptäckte branden först. Men när hon väl varnat så fanns det ett problem, ett ganska stort problem - branden hade blockerat vägen till barandutrustningen. Skrattretande.

Nu var det bråttom, elden spred sig snabbt som attan. Kungafamiljen, hovfolket - alla fick lämna slottet. Åtta kanoner och den stora klockan rasade genom slottet ända ned till drottningens vinkällare. Tjänstefolket försökte rädda så mycket som möjligt, men det var svårt. Det kungliga biblioteket drabbades hårt. Några vakter stannade vid den stora järndörren in i det sista, medan bibliotekarien och hans medarbetare påbörjar räddningsarbetet. En del böcker staplade man i travar och bar ut, men när trappuppgången börjades fyllas med rök, då gällde annan taktik. Nu kastade de ut böckerna genom fönstret. Ja, allt de såg fick ta sin flykt genom fönstret. Man lyckades bland annat rädda den berömde Silverbibeln på det viset. Då fick någon stå nere utanför slottet och ta lira. Nej, jag skojade bara, men enligt ett vittne ska någon ha blivit träffad i skallen av en flygande bok, vars hem håller på att brinna ned. Sant? Det vet vi inte, det publicerades i en bok 50 år efter branden.

Order skickas ut att rädda arkiven. De lyckas ta sig in i Riksarkivet, där står lamslagna tjänstemän och visste inte vad de skulle ta sig till. När de äntligen kommer igång med räddningsarbetet var de modiga och lyckas rädda en hel del.

Det var inte bara böcker som blev förstörda av branden, en tredje del av arkivmaterialet brann upp. Där bland en del medeltidsbrev och brev från generaler från 30-åriga kriget.

Tre dagar efter branden hålls slotträtt. Vem är skyldig? Det visade sig att brandmästaren Sven Lindberg inte hade varit på plats, lika lite som hans två knektar som skulle ha vaktat. Men brandvakterna ska finnas på plats dygnet runt och inte släppa in någon annan än pigorna. Varför branden ska ha startat är oklart, men antagligen så var det en spricka i skorstenen och litet skräp ska ha legat där också.... I alla fall så fick brandmästaren Sven 7 gatlopp och 6 års straffarbete, likaså den ena brandvakten medan den andra endast fick 5 gatlopp. Straffen skulle ha varit hårdare, men kung Karl XII mildrade dem en aning.

Det känns ändå skönt att kunna skriva att ingen omkom i branden. Ingen kunglig, ingen adlig, ingen av tjänstefolket. Kungliga familjen flyttade till Wrangelska palatset och bodde där tills det nya slottet idag, stod klart år 1754. Stockholms slott.

Berömt konstverk av Stockholms slottsbrand. De vi ser är då i mitten änkedrottningen Hedvig Eleonora som stöttas av sina barnbarn Karl XII och hans syster Hedvig Sofia. Framför dem springer lillasyster Ulrika Eleonora den yngre med sina hundar. 


Gamla slottet Tre Kronor, innan branden. Imponerande. 


Ja, det är slottet....som brinner. 

 

Kungligt bröllop - att gifta sig av kärlek

Publicerad 2015-06-09 17:27:00 i Sveriges historia,

Ja, snart smäller det! Kungen och drottningens tredje barn gifter sig, denna gången ett prins bröllop. Jag tror att många av oss minns när kronprinsessan Victoria fick sin prins eller prinsessan Madeleines sagolika bröllopsklänning. Jag brukar sitta bänkad vid kungliga bröllop eller dop, just på grund av traditionerna. Och alla vackra klänningar och diadem som gästerna bär, såklart. Bröllop är fina, och det är så mycket glädje i dem och kärlek. Det lyckliga paret får äntligen varandra och så vidare. Men så har det inte alltid varit. Det blir ingen riktig historia idag, mer en jämförelse mellan (kungliga) bröllop idag och förr.
 
 
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist har ju funnit varandra genom kärlek, liksom kronprinsessan, prinsessan och kungen själv. Förr var det ofta arrangerade äktenskap som skulle gynna landet politiskt och fixa en allians. Det finns faktiskt bara två regenter i vår Sveriges historia som gift sig av kärlek. Eller rättare sagt, två regenter som gift sig utav kärlek med en person som icke är av kunglig börd. Eller adlig, för den delen heller. Carl XVI Gustaf & Silvia, alltså kungaparet idag, och sedan Erik XIV & Karin Månsdotter, på 1500-talet. 
 
Karin Månsdotter var en av Eriks alla älskarinnor. Men skillnaden md henne var att de blev förälskade och Erik gifte sig med knektdottern som sedan kröntes till drottning av Sverige. Den historien har jag redan skrivit om, ifall ni nu blev intresserade. Kungen idag, hans historia känner väl de flesta till. Hur han träffade Silvia och det berömda "klicket" uppstod.   
Alla andra regenters äktenskap har varit arrangerade, vissa fall har de varit lyckliga, andra inte. Exempel på lyckliga är Gustav Vasa & Margaretha Leijonhufvud, Gustav II Adolf & Maria Eleonora av Brandenburg och Karl XI & Ulrika Eleonora den äldre. Gustav III & Sophia Magdalena av Danmark är ett exempel av ett mindre lyckligt äktenskap.....  Paret förlovades innan de hunnit fylla två-siffrigt.
 
 
Det är ju regenten (exempel kungen idag) som bestämmer eller godkänner om en prins eller prinsessas val är lämpligt och acceptabelt eller inte. Skulle kungen ha känt för det skulle han kunnat tvinga Carl Philip att välja mellan Sofia eller prinstiteln. Att han inte gjorde det, det var ju väntat - hans andra barn fick ju "en av folket" och även han själv. Men det finns några regenter som inte var rädd för att ta i med hårdhandskarna. Varken Oscar II eller Gustaf V godkände detta. Valde inte prinsarna rätt åkte de ur systemet med huvudet före. Nej, men ni förstår ju. Prins Bertil exempel, han väntade med att gifta sig med Lilian tills vår kung idag besteg tronen, för han godkände att Lilian fick bli prinsessa och Bertil förblev prins.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nationaldagen

Publicerad 2015-06-04 20:27:00 i 1800-tal, Sveriges historia, Viktiga år,

Hej! Nu börjar det dra ihop sig till Sveriges nationaldag! Har du någonsin tänkt och funderat på varför vi firar Sveriges nationaldag? Varför just den 6 juni? Oavsett om jag precis introducerade dig till denna tanke (eller tvärtom, introducerade tanken till dig) eller om du faktiskt gått och grubblat dig tokig på detta, mer eller mindre, så har jag svaret till dig nu. Just ni när jag skriver detta så lyssnar jag på Du gamla, du fria för att komma in i stämning. Gör det också medan du läser, det är himla harmoniskt. En superbra låt enligt mig.
 
En av anledningarna till nationaldagen är vår gamla kung Gustav Vasa. Jag låter det tala för sig själv. Nej, men Gustav Vasa har gjort en hel del för Sverige, bröt Kalmarunionen, sparkade ut påven och katolicismen, översatte bibeln och gudstjänsten från latin till svenska (äntligen kunde vi svenskar hänga med på söndagarna i kyrkan...) gjorde kyrkans egendom till statens och kronans och räddade oss från dåtidens fiende Danmark och dess regent kung Kristian II, eller som svenskarna kallade honom: Kristian Tyrannen, som är anledningen till att det rann blod längst Stockholms gator i Stockholms blodbad 1520. I alla fall för att komma till poängen, Gustav Vasa lät sig utropas till kung över Svearike, Sverige den 6 juni 1523. 6 juni - Sveriges nationaldag. Men det är inte bara därför, faktiskt.
 
Anledning nummer två. En annan kung, några sekel efter Gustav Vasa, Karl XIII skrev under  det nya 1809-års regeringsform, den 6 juni såklart. Mer om regeringsformen och vad den fast slog en annan gång, det är nationaldagen vi har i fokus nu.
 
Men vi har inte alltid firat som idag. Dagen har firats sedan 1893, innan dess kallades den för svenska flaggans dag. Vi blev nog litet inspirerade av Norge & Danmark som redan hade sina dagar fast spikade i kalendern. Svenska flaggans dag blev en formell nationaldag år 1983. Lite liknande tal, 1893 & 1983. Men det var först 2005 som den 6 juni blev en helgdag.
 
Ha en trevlig nationaldag, allihopa!  
 

Sveriges flagga i topp. (Bild: nationaldagen.se)
 

Ser han, Gustav Vasa, inte litet smånöjd ut över att vara orsaken till Sveriges nationaldag? Det tycker jag i alla fall.  
 


Sen har vi ju såklart den här mannen också, vars hand skrev under 1809 års regeringsform. Pampigt porträtt, Karl XIII! 
 

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela