historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Pepparkakans historia

Publicerad 2015-12-11 18:03:00 i Julens historia, Sveriges historia,

Nu i väntan på julen har jag gjort ett inlägg om pepparkakans historia i Sverige.

Förmodligen kom denna delikata kaka till Sverige från Tyskland under medeltiden. Den första källan vi har är från Vadstenakloster där nunnorna bakade pepparkakor. Men då var det inte kopplat till julen på samma sätt som idag. Under Gustav Vasas tid, på tidigt 1500-tal, har vi också en källa som säger att vi importerat småpepparkakor till Sverige, det nämns i en tullrapport. Vid ungefär samma tid, på andra sidan sundet, beställer den danske kung Fredrik II två tunnor pepparkakor till sitt slott där han ska fira jul. Under medeltiden inte lätt att få tag på, så som sötningsmedel användes ofta honung istället. Sockret kom ju sedan som en våg över Europa från kolonierna på 1700-talet.

När vi ändå är på 1700-talet så är det under det seklet, 1755 närmare bestämt, som svenskan Kajsa Vargs berömda kokbok kommer ut. Och där i finns recept på pepparkakor. Hurra! Är ni intresserade eller sugna på pepparkakor från 1700-talet så finns receptet att söka upp. Det kan vara ett av de äldsta recept på pepparkakor som finns bevarade.

Det var på 1800-talet som pepparkakorna riktigt började förknippas med jul. Det är också här som de hjärtformade kakorna dyker upp. Olika varianter fanns, bland annat en vit pepparkaka som dekorerades med karamellfärg. Pepparkakshusen kom ungefär på 1880-talet, antagligen efter att Bröderna Grimm publicerat ”Hans & Greta” och deras pepparkakshus inspirerade. 

Varför det just heter pepparkaka finns det olika teorier om. Den ena är att man förr hade peppar i kakorna, som bland annat fungerade medicinskt mot magont och sådant, vilket skulle kunna förklara kanske nunnornas bakadande. En annan är att man kallade alla ”exotiska kryddor” för peppar förr i tiden. Sägnen om att man blir snäll av pepparkakor, då? Det sägs att kung Hans på medeltiden ska ha fått dessa kakor av sin doktor mot hans dåliga humör och det ska ha haft god effekt. Det sägs också att dessa medicinska effekter (som att mildra magont och liknande) gjorde en snäll eftersom värken dämpades och man blev på gott humör. Ja, vem vet? Pepparkakor är litet av ett mysterium. Tur att de har en egen dag då, den 9 december, så att vi kan ägna en tanke åt dessa mysterier och mumsa i oss dem under tiden.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag dig med på en resa genom tid och rum - tillbaka till historien. Vi dyker ned i historiska garderober, tågar över fruset vatten tillsammans med svenska armén, träffar på regerande kungar och drottningar, besöker slott, slagfält och medeltida torg. Tag plats och håll i hatten - för nu hissar vi segel! Du kan nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela