historiaglimtar.blogg.se

Historieblogg, Sverige & världen

Kronborgsslott- en fantastisk upplevelse

Publicerad 2014-12-30 07:00:35 i Kungar & drottningar, Världens historia,

 
Hejsan! För inte så länge sedan besökte jag det danska slottet Kronborgsslott. Slottet ligger i Helsingör, så från Helsingborg i Sverige kan du ta färjan över som endast tar 20 minuter. Det är väldigt coolt, om du tittar ut genom färjan så ser du slottet, klart och tydligt! Jag var snabb med kameran, haha. 
 
Jag gick på två engelska guidade turer. Jag tyckte att guiden var superduktig så jag applåderade, men det var jag också ensam om. Jag vet inte om det är så i Danmark - på varenda guidadtur i Sverige som jag varit på så har vi turister alltid applåderat förfullt. Jaja, vem vet. Men vi gör helt rätt i att applådera, tycker jag. 
Den första turen var nere under jorden, bland fängelsen och liknande. Där nere står en staty som föreställer Holger Danske. Enligt legenden så sitter han och sover (slumrar), men att han kommer att vakna upp den dag som Danmark är i stor fara. Då kommer han gå upp och rädda landet och nationen.  
 
Slottet byggdes på 1420-talet, men var först bara en fästning. Det var den danske kungen Erik av Pommern som bestämde att det skulle införas tullavgifter vid Öresund för fartyg som var på väg in eller ut. Där sundet var som smalast lät han bygga en stark fästning som fick namnet Krogen. Det var år 1429 som Öresundstullen infördes. Grundstenarna för Kronborgsslott lades år 1574, då regerade kung Fredrik II. Det blev klart år 1585.
 
Den andra turen var inne i själva slottet. Den turen var faktiskt kortare än väntat. Med det menar jag att vi inte gick igenom många rum. Men guiden berättade om det viktigaste och sedan fick man gå själv om man kände för det, vilket jag gjorde. Jag gick igenom alla rummen, och vilket fantastisk känsla jag bar på. I ett av rummen doftade det sådär gammalt, ni vet. Det är en speciell lukt och jag älskar den! Men den där känslan, att någon som levde för 500 år sedan just där jag går nu.... Att en drottning, eller en tjänares långa klänning har släpats i golvet, eller en kungs skor har klinkat så fint mot stengolvet, att kanske mat har tappats här, just där jag har stått. Den känslan är oslagbar. Den känslan, verkligen lyser om detta slott.
Shakespears pjäs "Hamlet" utspelar ju sig i Helsingör. Kronborgsslott är faktiskt Hamlets slott. Så i souvenirbutiken, fanns det mycket om Hamlet.

Det finns egentligen hur mycket som helst att berätta om detta slott, dess historia, när det byggdes och renoverades, vilka kungar som bott här osv. Men jag vill att ni ska få uppleva det själva. Att ni ska få åka dit och se allt med egna ögon och njuta lika mycket som jag. Och jag rekommenderar verkligen de guidade turerna. Såvitt jag vet så finns de på danska & engelska kanske fler.
Åk dit, gör det! Det är underbart. Slottet besöks varje år av ca 200 000 personer.


Holger Danske ( Bild: Kronborgsslott, Helsinör, Danmark av Historiaglimtar )


Kronborgsslott ( Bild: Helsingör, Danmark av Historiaglimtar )

Historiaglimtar

Publicerad 2014-12-27 17:41:00 i Information,

Hejsan!
Som ni säkert märkt så har det varit en ganska lång paus på Historiaglimtar ett tag. Jag får be om ursäkt för det och hoppas att ni är förstående.
Jag har varit på resande fot, haft mycket med annat som tagit över & det som är mest annorlunda. Jag har bytt bloggportal. Notera att min adress också är ändrad. Numera är det: historiaglimtar.blogg.se som gäller.
Saken är den att jag var trött på det gamla stället som jag bloggade på om historia. Jag fick inte ut något av alla funktioner, det var krångligt med bilderna, texten ändrade stil och bokstäverna "kladdade" ner varandra. Ni vet, helt plötsligt, mitt i ett ord så ändrades stilen till kurvig eller tjock. Allt det irriterade mig och det såg helt enkelt himla oproffsigt ut. Historia ska ju vara förstklassigt. Eller hur?
 Mina gamla inlägg går inte att flytta över alla på en gång. Och det vore lite lustigt att skriva om allting igen..
Så jag har bestämt att de gamla inläggen får blandas med de nya. De kommer upp då & då.
Min mejl, förresten. Ni kan fortfarande nå mig där. Tack för alla fina mejl och frågor jag fått. Så om du har en fråga, tveka inte att mejla mig och fråga på: Historiaglimtar@gmail.com
 
Har du Instagram? Glöm då inte att följa mig! @sverigeshistoria
Där får du reda på när ett inlägg kommit upp och det kommer att komma lite små-inlägg. Jag kommer även börja med små omröstningar då & då.
 
Men nu hoppas jag att allt är igång igen och att det fungerar som det ska. Hoppas ni haft en härlig jul!
Historiska hälsningar Historiaglimtar
 
En kort beskrivning av min bloggs innehåll:
 
Välkommen ombord på mitt skepp. Tillsammans med mina andra passagerer styr vi mot ett öppet hav, av historia. Jag tar med dig till Gustav III:s bröllop, Stockholms slottsbrand 1697, Sveriges stormaktstid, antikens Grekland, Vikingarnas värld med asagudarna, när Gustav Vasa for till Dalarna, drottning Kristinas abdikation, Titanics undergång, Vasaskeppets historia, Egyptens pyramider, medeltidens torg och mycket, mycket mer!
Få svar på frågor, exempel: Vem pryder våran 100-lapp?
Jag tipsar även om museum, slott, borgar, böcker och filmer. Allt om historia.
Så klicka dig in hit och kom in en värld full av våran historia!

Om

Min profilbild

Välkommen ombord på mitt historieskepp. Här tar jag med dig på en resa till allt från vikingarnas stugor, medeltida torg, strider under de båda världskrigen, Alfreds Nobels testamente, Vasaskeppet, vi dyker in i historiska garderober, blir vittne till mordet på Gustaf III, Vasas kamp om kronan, är med svenska armén under Stormaktstiden och när de tågade över isen till Danmark. V iträffar på kungar & drottningar, författare, mäktiga familjer och besöker slott, historiska byggnader och mycket, mycket mer. Du kan nå mig på: historiaglimtar@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela